https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chinadaily-cina-oznami-strategii-boje-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ChinaDaily: Čína oznámí strategii boje proti změnám klimatu

4.6.2007 08:54 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Čína má tento týden zveřejnit svou národní strategii boje proti klimatickým změnám, neplánuje však strop na emise skleníkových plynů, napsal server ChinaDaily.
 

Úřady oznámily, že Čína bude v boji proti klimatickým změnám spolupracovat se zbytkem světa, ale trvají na tom, že se země na summitu G8 nezaváže k omezování emisí skleníkových plynů. "Povinné kvóty pro Čínu nejsou férové. Proto je nemůžeme akceptovat," řekl podle ChinaDaily jeden z úředníků.

Čínská strategie boje s klimatickými změnami má spojit dohromady celou řadu stávajících energetických a ekologických záměrů, například úsilí o snížení spotřeby energie na jednotku HDP o 20 procent do roku 2010 a snahy o zvětšení rozlohy lesů a přírodních rezervací. V akčním plánu je zahrnuto také ukládání oxidu uhličitého a metanu, dvou hlavních skleníkových plynů, píše ChinaDaily. Již dříve si Čína vytyčila za cíl zajistit do roku 2020 šestnáct procent energie z obnovitelných zdrojů.

Yang Ailun z čínské pobočky Greenpeace uvedla, že žádný ze zveřejněných detailů není ničím novým a celý plán také pravděpodobně neobsahuje žádnou novou politiku. Avšak shrnutí opatření do jednoho celku je podle ní krok vpřed, který usnadní koordinaci. "Je to vůbec poprvé, kdy se v Číně bude touto záležitostí zabývat více ministerstev. To je velmi důležité. Myslím, že to ukazuje, že Čína bere problém vážně," dodala.

Podle článku na serveru ChinaDaily ze dne 1. 6. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist