https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chinadaily-tri-soutesky-usetri-191-milionu-tun-emisi-oxidu-uhliciteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ChinaDaily: Tři soutěsky ušetří 191 milionů tun emisí oxidu uhličitého

28.12.2007 08:48 | PRAHA/ŠANGHAJ (Ecomonitor)
Projekt Tři soutěsky, největší hydroelektrárna na světě, již pomohl Číně ušetřit 191,3 milionu tun emisí oxidu uhličitého a 1,16 milionu tun emisí oxidu siřičitého, oznámily čínské úřady. Národní komise pro rozvoj a reformu (NDRC), hlavní plánovací ekonomický úřad čínské vlády, uvádí, že hydroelektrárna od roku 2003, kdy začaly pracovat její první jednotky, vyrobila 203,7 miliardy kilowatthodin elektřiny, napsal server ChinaDaily.
 

Tři soutěsky při pohledu z vesmíru.
Čínská přehradní nádrž Tři soutěsky při pohledu z vesmíru.
Foto: NASA

Hao Weiping z energetického úřadu NDRC tvrdí, že stejné množství energie by čínské uhelné elektrárny vyrobily, kdyby spálily okolo 73,35 milionu tun uhlí. Tři soutěsky mají po svém dokončení v roce 2008 vyrábět 84,7 miliardy kilowatthodin ročně, což odpovídá spálení 50 milionů tun uhlí, oznámila společnost China Three Gorges Corporation, která přehradu staví a řídí. Spálením 50 milionů tun uhlí by vzniklo 100 milionů tun oxidu uhličitého, tvrdí společnost.

V roce 2007 má elektrárna vyrobit 36,7 miliardy kilowatthodin, což odpovídá dvěma třetinám spotřeby elektřiny Šanghaje, největšího města v zemi, uvádí ChinaDaily. Projekt s náklady 22,5 miliardy dolarů byl odstartován v roce 1993 na středním toku Jang-c'-ťiang, nejdelší čínské řeky. Po dokončení má mít celkem 26 turbín, v současnosti jich funguje devatenáct.

Podle článku na serveru ChinaDaily ze dne 21. 12. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist