https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chinadaily-za-silne-lijaky-v-cine-pry-tri-soutesky-nemohou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ChinaDaily: Za silné lijáky v Číně prý Tři soutěsky nemohou

26.7.2007 08:22 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Za sucha a záplavy v jihozápadní čínské provincii S'-čchuan nemůže přehrada Tři soutěsky, ale změna klimatu. S odkazem na prohlášení ředitele čínského Národního meteorologického centra, Jiao Meiyan, o tom informuje tisková agentura Xinhua.
 

Provincie S'-čchuan a město Čchung-čching byly v roce 2006 zasaženy úporným suchem a letos v létě naopak přišly vytrvalé deště. "Takové kontrasty počasí nás přesvědčily, že se nezakládají na pravdě zvěsti o tom, že projekt Tři soutěsky zabránil vodní páře v cestě k S'-čchuanu a Čchung-čchingu," podle agentury Xinhua řekl Jiao Meiyan.

Od poloviny července trpí S'-čchuan a Čchung-čching dešti o takové intenzitě, jaká se statisticky vyskytuje pouze jedenkrát za sto let. Například v Čchung-čchingu je kvůli neustávajícím lijákům ohroženo víc než 6 milionů lidí. Jiao Meiyan řekl, že se nad obě oblasti v roce 2006 dostalo subtropické pásmo vysokého tlaku vzduchu, což vedlo k vysokým teplotám. Letošní rok však toto pásmo leží mnohem východněji a kvůli tomu se nad oblasti snadno dostává a kumuluje vodní pára z Bengálského zálivu a Jihočínského moře, uvádí agentura Xinhua.

Podle článku agentury Xinhua na serveru ChinaDaily ze dne 24. 7. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist