https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chirac-francie-zaujme-pevny-postoj-vuci-geneticky-pozmenenym-potravinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chirac: Francie zaujme pevný postoj vůči geneticky pozměněným potravinám

6.9.1999 10:30 | PAŘÍŽ (Reuters)
Francouzský prezident Jacques Chirac prohlásil, že Francie a Evropská unie (EU) budou na summitu o globálním obchodu, který začíná v listopadu, zastávat odmítavé stanovisko k prodeji geneticky modifikovaných potravin a masa obsahujícího hormony.
 

Chirac, který hovořil ve francouzské televizní stanici TV5, řekl, že jeho postoj není nesladitelný s jeho celkovou podporou přínosů globalizované ekonomiky.

Francie bude podle něj energicky bránit svůj postoj na nadcházejícím setkání ministrů členských zemí Světové obchodní organizace (World Trade Organisation - WTO) v americkém Seattlu, které potrvá od 30. listopadu do 3. prosince.

"Někteří členové WTO se v Seattlu chystají podpořit možnost svobodného prodeje těch potravinových produktů určených pro dobytek a pro lidskou konzumaci, které jsou geneticky pozměněny nebo pocházejí ze zvířat, kterým byly podávány hormonu," řekl Chirac.

"Naše přesvědčení je, že nemáme žádnou záruku, že tyto praktiky vyhovují standardům pro zdraví lidstva a s takovými věcmi si nemůžeme zahrávat," řekl. "My Francouzi budeme v této otázce v Seattlu velmi pevní."

Chiracovo vyjádření přichází po celé léto trvající vlně protestů francouzských pěstitelů ovoce a zeleniny, kteří protestují proti podle nich nepřijatelně nízkým cenám, za které jejich produkty nakupují velké supermarkety. Současně došlo k Francii k sérii násilných protestů proti americkým firmám jako McDonald's a Coca-Cola. Tyto protesty jsou reakcí na cla uvalená na francouzské luxusní zboží dovážené do USA.

USA uvalily cla jako odvetné opatření poté, co WTO rozhodla, že Evropská unie protiprávně omezila dovoz amerického a kanadského hovězího masa z dobytka, kterému byly podávány hormony.

Neexistuje žádný důkaz, že geneticky modifikované organismy (GMO) poškozují lidské zdraví a vědecké studie Evropské unie neposkytly žádný doklad, že maso z dobytka ošetřovaného hormony představuje zdravotní riziko.

Chirac řekl, že jedním způsobem vyřešení sporu by bylo vytvoření nestranného vědeckého orgánu v rámci Organizace spojených národů, který by posoudil rizika GMO, hormonů a další sporné otázky týkající se zemědělství.

Dodal však, že dokud přetrvávají pochybnosti, měly by jednotlivé země mít právo zakázat dovoz kontroverzních potravin.

"Buď si jsme jisti, že je všechno v pořádku, a vědci to potvrdí a v tom případě tu není žádný problém. Nebo si nejsme jisti, a to je případ GMO a masa ze zvířat ošetřovaných hormony, a v tom případě akceptujeme právo každé země bránit se proti případným dovozům tohoto zboží, dokud k tomu vědecké autority nedají zelenou," řekl francouzský prezident.

Chirac řekl, že obavy Evropanů posiluje okolnost, že GMO představují také riziko pro životní prostředí, jak ukázala americká studie, podle níž pyl z geneticky modifikované kukuřice poškozuje larvy motýla Monarchy. "Velmi dobře víme, že GMO mohou zničit určité části životního prostředí, vzpomeňme si na případ s motýly," řekl.

Americká studie došla k závěru, že pro lidskou konzumaci je geneticky upravená kukuřice neškodná.


reklama

 
Christopher Noble

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist