https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chko-moravsky-kras-se-rozsiri-o-sest-km2-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CHKO Moravský kras se po šedesáti letech rozšíří, dostane navíc šest km2

19.3.2019 08:00 | PRAHA (ČTK)
Rozloha CHKO se mění po zhruba 60 letech.  Na snímku propast Macocha.
Rozloha CHKO se mění po zhruba 60 letech. Na snímku propast Macocha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chráněná krajinná oblast (CHKO) Moravský kras se rozšíří zhruba o šest kilometrů čtverečních na 96,82 kilometru čtverečního. Schválila to včera vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Návrh nařízení vlády předložilo ministerstvo životního prostředí, rozloha CHKO se podle ministra Richarda Brabce (ANO) mění po zhruba 60 letech.
 

"Území nově zařazené do CHKO zahrnuje mozaiku převážně lesních ekosystémů, které jsou součástí lesních komplexů květnatých bučin a dubohabřin již dnes z převážné části zahrnutých v CHKO, lučních a vodních ekosystémů a podzemních krasových ekosystémů, které jsou nedílnou součástí krasové krajiny v regionu a bezprostředně navazují na plochy ve stávající CHKO," uvádí předkládací zpráva. Ochranným režimem mají být pokryty i zbývající části území Evropsky významné lokality Moravský kras.

CHKO Moravský kras se rozšíří o zhruba o 6 km2 cenných bučin a dubohabřin v jižní části Moravského krasu a o oblast s ponory krasových toků u Ždáru a Holštejna.
CHKO Moravský kras se rozšíří o zhruba o 6 km2 cenných bučin a dubohabřin v jižní části Moravského krasu a o oblast s ponory krasových toků u Ždáru a Holštejna.
Zdroj | AOPK

CHKO Moravský kras byla zřízena výnosem ministerstva školství a kultury z roku 1956. Plocha nově začleněného území bude 7,19 km2, zároveň nařízení z CHKO vyjímá území o rozloze 1,64 km2.

V případě vyjmutého území jde podle ministerstva životního prostředí zejména o plochy bez významných přírodních a krajinných hodnot, například části zastavěných území obcí a měst. Hospodářské a finanční dopady navrhované úpravy mají být podle resortu byly minimální.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist