https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chlebska-zoo-ziskala-oceneni-bily-slon-za-odchov-languru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chlebská zoo získala ocenění Bílý slon za odchov langurů

18.4.2019 00:09 | CHLEBY (ČTK)
Opice druhu langur duk (na snímku) jsou ve světě velmi vzácné. Chlebská skupina je jediná mimo jejich tropický domov, v neasijských zoo žije pouze jeden samec v Kolíně nad Rýnem.
Opice druhu langur duk (na snímku) jsou ve světě velmi vzácné. Chlebská skupina je jediná mimo jejich tropický domov, v neasijských zoo žije pouze jeden samec v Kolíně nad Rýnem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chlebská zoo dostala včera ocenění Bílý slon za odchov opic langur duk, které jsou ohroženým druhem, informovala zoo v tiskové zprávě. Vítězství v kategorii savců získala díky zdárnému odchovu mláďat langurů.
 

Soutěž každoročně pořádá sdružení Česká zoo, vítězství chlebské zoo v jedné ze tří skupin v kategorii odchovu potvrdil také prezident sdružení Jaroslav Svoboda.

Opice druhu langur duk jsou ve světě velmi vzácné. Chlebská skupina je jediná mimo jejich tropický domov, v neasijských zoo žije pouze jeden samec v Kolíně nad Rýnem, uvedla zoo. Podle zoo jsou opice langur duk vzácnější než pandy.

"Jsou to potravní specialisté, pro které je nutné dovážet listí a další krmení z Laosu a Vietnamu. Proto je zdárný chov chlebských langurů a narození mláďat obrovským úspěchem v rámci zoologických zahrad celého světa," uvedla zoo v tiskové zprávě.

Langur duk je speciálně vybarvená opice, má mandlově hnědé oči a nepatří mezi agresivní druhy. Váží kolem pěti kilogramů, samci o něco více. Živí se výhradně určitým typem listí, expertizy ukázaly, že v Česku je tomuto druhu nejvíce podobný list ostružiny.

Sdružení Česká zoo od roku 1994 vyhlašuje každoročně soutěž o nejlepší odchov roku Bílý slon. Soutěž se koná ve dvou kategoriích - odchov roku a stavba roku. Kategorie odchovu roku je rozdělena na savce, ptáky a ostatní živočichy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist