https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-brno-lednove-prutoky-v-rekach-byly-nadprumerne-dosahly-222-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ Brno: Lednové průtoky v řekách byly nadprůměrné, dosáhly 222 procent

10.3.2024 23:17 (ČTK)
Lednové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 222 procent obvyklého stavu. Loni byly ve stejném období na 90 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Barbora Špinarová a Jáchym Brzezina.
 

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 73 měrných stanicích a v lednu odpovídaly 222 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1991 až 2020.

"Po vánoční oblevě nebyl ani leden chudý, co se vodnosti řek týče. Téměř všechny hodnocené stanice se dlouhodobým průměrným měsíčním průtokem dostaly nad 100 procent," uvedli odborníci. Doplnili, že pod hranicí 100 procent byly jen čtyři stanice, naopak 41 z nich přesáhlo hranici dlouhodobého měsíčního průtoku 200 procent.

Nejvyšší průtok odborníci zaznamenali na stanici VD Opatovice na vodním toku Malá Haná, šlo o 819 procent dlouhodobého měsíčního průtoku. Naopak nejnižší na vodním toku Trkmanka na stanici Velké Pavlovice. Šlo o 59,6 procenta dlouhodobého měsíčního průtoku.

Stupně povodňové aktivity v lednu překročilo 19 stanic. V Opatovicích nad nádrží na Malé Hané 11. ledna v poledne evidovali odborníci druhý povodňový stupeň, ostatní stanice dosáhly jen prvního stupně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist