https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-kvalita-ovzdusi-v-cr-zustala-i-pres-energetickou-krizi-dobra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ: Kvalita ovzduší v ČR zůstala i přes energetickou krizi dobrá

28.4.2023 01:29 | PRAHA (ČTK)
Pomohly tomu především příznivé meteorologické podmínky na začátku loňského roku. V některých obcích ale odborníci zaznamenali v souvislosti s energetickou krizí zhoršení kvality vytápění domácností.
Pomohly tomu především příznivé meteorologické podmínky na začátku loňského roku. V některých obcích ale odborníci zaznamenali v souvislosti s energetickou krizí zhoršení kvality vytápění domácností.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalita ovzduší v Česku zůstala loni dobrá i přesto, že se část lidí kvůli vysokým nákladům na energie vrátila k levnějším způsobům vytápění. Koncentrace látek znečišťujících ovzduší s výjimkou přízemního ozonu dosáhly nejnižších či druhých nejnižších hodnot od roku 2011. Pomohly tomu především příznivé meteorologické podmínky na začátku loňského roku. V některých obcích ale odborníci zaznamenali v souvislosti s energetickou krizí zhoršení kvality vytápění domácností. V předběžné zprávě to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
 

V roce 2022 překročily roční průměrné koncentrace rakovinotvorného benzo(a)pyrenu imisní limit zhruba na 38 procentech stanic, tedy na 19 z celkového počtu 52 stanic s dostatečným počtem měření pro hodnocení. Tyto údaje jsou obdobné jako v předchozích dvou letech.

"Nejvyšší roční průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu jsou dlouhodobě zaznamenávány na všech typech stanic na většině území Moravskoslezského kraje," řekl Václav Novák z oddělení informačního systému kvality ovzduší ČHMÚ. Mimo severní Moravu jsou podle něj vyšší koncentrace benzo(a)pyrenu každoročně také na stanici Kladno-Švermov. Nadlimitní hodnoty je možné podle ČHMÚ očekávat i v dalších obcích s vyšším podílem vytápění domácností pevnými palivy, které jsou hlavním zdrojem benzo(a)pyrenu v ovzduší.

Díky velmi příznivým meteorologickým podmínkám na začátku loňského roku evidovaly měřicí stanice v lednu a únoru pokles koncentrací benzo(a)pyrenu. "V březnu a listopadu se koncentrace benzo(a)pyrenu zvýšily na úroveň desetiletých průměrů podobně jako v případě částic PM, což poukazuje na zvýšené emise z lokálního vytápění. Nicméně velmi atypické příznivé meteorologické podmínky z počátku roku významně ovlivnily celoroční hodnoty koncentrací benzo(a)pyrenu, a tak přispěly k tomu, že hodnotíme roční průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu v celorepublikovém měřítku v roce 2022 jako nejnižší za dobu sledování," konstatoval Novák.

Ke zlepšení kvality ovzduší dlouhodobě přispívá také výměna kotlů v domácnostech a přechod k alternativním způsobům vytápění domácností. To podle ČHMÚ pravděpodobně zmírnilo dopad energetické krize na kvalitu ovzduší.

ČHMÚ už loni upozornil, že kvalita ovzduší v souvislosti s energetickou krizí by mohla v Česku klesnout. Podle aktuální zprávy se ale vytápění domácností nezhoršilo v takové míře, aby to vedlo k výraznému poklesu kvality ovzduší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist