https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-znecisteni-ovzdusi-v-praze-vzrostlo-ale-neprekrocilo-kriticke-hodnoty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ: Znečištění ovzduší v Praze vzrostlo, ale nepřekročilo kritické hodnoty

17.10.2001 14:03 | PRAHA (EkoList)
Ovzduší v Praze se v těchto dnech zhoršilo, ale k regulaci dopravy ani k důraznému varování občanů zatím není třeba přistupovat. Vyplývá to z vyjádření zástupců krizového štábu Prahy a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na dnešní tiskové konferenci na pražském magistrátu.
 

"Včera v odpoledních hodinách byly naměřeny nadlimitní hodnoty oxidů dusíku (NOx) na několika monitorovacích stanicích, ale po 4,5 hodinách se situace zlepšila, nebylo proto nutné provádět žádné zvláštní opatření," sdělil Jaroslav Šantroch, náměstek ředitele ČHMÚ. Ředitelka odboru životního prostředí magistrátu Helena Dobiášová upozornila, že právě během podzimních a zimních dnů dochází k zvyšování koncentrací oxidů dusíku. Právě k prevenci a zeslabení případného průběhu výrazného znečištění existuje v Praze Smogový regulační systém. Podle tohoto systému upozorní na nebezpečné znečištění v Praze krizový štáb města okamžitě sdělovací prostředky a radnice městských částí. Odborníci doporučují v případě vyhlášení nebezpečí omezit pohyb po městě nebo raději zůstat doma.

Sledování obsahu znečišťujících látek zajišťuje ČHMÚ třinácti monitorovacími stanicemi. Smogový regulační systém reaguje na překročení speciálních limitů vyhlášením dvou signálů pro občany. Signál Upozornění by měl informovat zejména slabší osoby (nemocní, starší občané, těhotné matky apod.), aby omezily pobyt ve městě a zároveň nabádat řidiče, aby omezili jízdy autem. Signál Regulace znamená faktická omezení zdrojů znečištění, kterými jsou v Praze především automobily, ale také např. spalovna Malešice a další nemobilní zdroje.

Avšak k vyhlášení podobných opatření není tak jednoduché. "Nestačí pouze samotné překročení zvláštních imisních limitů," sdělila Dobiášová. Podle regulačního systému totiž na signál Upozornění musí nejen na šesti monitorovacích stanicích překročit průměr koncentrace 200 mikrogramů na m3, ale zároveň je nutné, aby byla inverze a z předpovědi počasí musí vyplývat, že taková situace bude trvat nejméně 8 následujících hodin. Signál Regulace se vyhlašuje za stejných podmínek jen průměr imisního limitu je 350 mikrogramů m3. Podle Jaroslava Šantrocha z ČHMÚ v roce 1999 nebyl vyhlášen ani jeden ze signálů a v roce 2000 pouze dvakrát signál Upozornění. Signál Regulace byl vyhlášen v posledních deseti letech pouze jednou a to v listopadu 1996.

O aktuálních informacích se občané dozvědí na telefonu 14110 nebo na internetové stránce http://www.chmi.cz.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist