https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chomutov-a-jirkov-chteji-zlepsit-efektivitu-a-ekologii-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chomutov a Jirkov chtějí zlepšit efektivitu a ekologii dopravy

6.8.2019 00:08 | CHOMUTOV (ČTK)
Města třeba chtějí víc podporovat cyklistickou infrastrukturu nebo ekologickou MHD. / Ilustrační foto
Města třeba chtějí víc podporovat cyklistickou infrastrukturu nebo ekologickou MHD. / Ilustrační foto
Města Chomutov a Jirkov pracují na dokumentu, který má posunout dopravu k větší efektivitě i ochraně životního prostředí. Plán se soustředí na všechny druhy dopravy od automobilové přes autobusovou a železniční, až k pěší či cyklistické dopravě. Města třeba chtějí víc podporovat cyklistickou infrastrukturu nebo ekologickou MHD. Do vytváření plánu se mohou zapojit i občané, například vyplněním anonymního dotazníku nebo upozorněním na problematická místa pomocí pocitové mapy, uvedla včera v tiskové zprávě mluvčí chomutovské radnice Denisa Špeilová.
 

Změnami chtějí města postupně zlepšovat bezpečnost provozu a zkrátit dobu cestování. Měla by vzniknout kapacitní parkoviště na strategických místech a celkově se změnit politika parkování.

"Do budoucna je určitě nezbytné, abychom omezili produkci emisí a snížili prašnost ovzduší. A na to tento projekt nezapomíná. Chce totiž nalézt řešení, jak zmírnit nežádoucí vlivy dopravy na životní prostředí a zároveň negativně neovlivnit ekonomiku a mobilitu obyvatel," uvedl primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO).

Města by chtěla více podporovat pěší a cyklistickou infrastrukturu, sdílení kol nebo zajištění prostředků MHD, které by využívaly výhradně obnovitelné zdroje. Chomutov chce zavést i další opatření související s udržitelným rozvojem města. Do ulic by se mělo dostat víc zeleně, zlepšit by se mělo i hospodaření s vodou, popsala Špeilová. "Nově vzniklá parkoviště, vozovky nebo chodníky budou navrženy z propustných materiálů. Srážkové vody tak nebudou sváděny do kanalizací, jako je tomu doposud, ale budou zasakovány zpět do podloží," doplnila.

Svůj pohled na věc může městům poskytnout i veřejnost. Na webu www.mobilita-chomutov.cz mohou kontaktovat své radnice, vyplnit dotazník nebo pocitovou mapu. Najdou tam také podrobnější informace o záměrech obou sousedících měst.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist