https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chomutov-chce-rozsirit-park-s-cilem-vybudovat-nizkouhlikovou-mestskou-ctvrt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chomutov chce rozšířit park s cílem vybudovat nízkouhlíkovou městskou čtvrť

27.6.2021 01:01 | CHOMUTOV (ČTK)
Plán vychází ze studie, kterou pro město zpracovali architekti Tomáš Jiránek a Marek Lehmann. Pracují v ní s komplexní obnovou a rozšířením městského parku o více než pětinu jeho současné rozlohy.
Plán vychází ze studie, kterou pro město zpracovali architekti Tomáš Jiránek a Marek Lehmann. Pracují v ní s komplexní obnovou a rozšířením městského parku o více než pětinu jeho současné rozlohy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chomutov chce kompletně obnovit Městský park a rozšířit ho o prostory bývalého stadionu. Cílem radnice je vybudovat moderní nízkouhlíkovou městskou čtvrť, uvedla mluvčí města Veronika Říhová.
 

"Máme před sebou skvělou příležitost výrazně rozšířit plochu parku a současně vytvořit v samotném centru novou zelenou čtvrť plnou společenského života, odpočinku a městského bydlení," řekl náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).

Plán vychází ze studie, kterou pro město zpracovali architekti Tomáš Jiránek a Marek Lehmann. Pracují v ní s komplexní obnovou a rozšířením městského parku o více než pětinu jeho současné rozlohy. Přirozenou formou by se k parku měl přičlenit prostor bývalého fotbalového a atletického stadionu.

"Navrhujeme tady novou vodní plochu, která slouží jako okrasná část s rostlinami a zároveň jako čistící zóna. Část volné hladiny má potřebnou hloubku i k příležitostnému koupání, pokud o to bude zájem," uvedl Jiránek. Současně bude jedna část parku víc určena pro sportovce a počítá s atypickým běžeckým oválem o délce 400 metrů i sprinterskými rovinkami pro rekreační běžce. Ve studii je myšleno také na velké dětské hřiště, které doplní rozšířené centrum Rozmarýn.

Koncepce navrhuje urbanizovat prostor parkoviště za sportovní halou, kde by mohlo vzniknout zhruba 60 městských bytů v první energeticky aktivní budově ve městě. V jejích útrobách by se nacházely technologie pro hospodaření s vodou v celém parku a přilehlém okolí. Pod zemí pak má vzniknout místo pro dvě stovky vozidel rezidentů i návštěvníků.

Město chce své plány financovat zejména z dotačních prostředků. "Dlouhodobě se v tomto směru připravujeme na vypsání nových výzev v rámci evropských i národních dotačních programů. Máme v úmyslu poskládat financování z různých dotačních zdrojů. Už dnes máme přislíbeno několik desítek milionů korun," uvedla vedoucí odboru rozvoje a investic Hana Nováková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist