https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovatele-by-podle-veterinarni-spravy-meli-dbat-na-pohodu-zvirat-v-horku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chovatelé by podle veterinární správy měli dbát na pohodu zvířat v horku

14.7.2023 22:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chovatelé hospodářských i domácích zvířat by měli v období, kdy teploty stoupají až na hranici 30 stupňů Celsia, dbát hlavně na dostatečné napájení, větrání a chlazení, uvedla Státní veterinární správa (SVS). Sdělila, že v období vysokých teplot své kontroly zaměřuje na dodržování povinností chovatelů.
 

Veterinární správa připomněla, že například dojnice vyžadují denně 100 až 180 litrů vody, prasata 25 litrů a ovce 20 litrů. Upozornila, že chovatelé mají povinnost na změny počasí včas reagovat. Zvířata je podle veterinářů vhodné chladit mlžícím systémem nebo ochlazením vzduchu přiváděného do budov.

V chlévech a stájích může teplota vystoupat velmi vysoko, proto by měly mít zajištěnou ventilaci. Veterinární správa také poukázala na to, že chovatelé musí mít připravený pohotovostní plán. V něm je určená doba, po kterou je možné udržet vhodné životní podmínky pro zvířata v případě selhání ventilace. Například při výpadcích elektřiny musí zemědělci zajistit činnost náhradními zdroji.

Na dostatek vody pro zvířata by podle SVS dbát chovatelé také při transportu zvířat. Dopravci u hospodářských zvířat mají povinnost plnit podmínky dané legislativou, která upravuje i teplotu nebo délku přepravy.

Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád uvedl, že by lidé neměli zapomínat na dostatek vody i při cestování se psy, kočkami a dalšími domácími zvířaty. "Majitelé by rozhodně neměli ponechávat svá zvířata na přímém slunci v autě, což se někdy stává například na parkovišti před supermarkety. Teploty ve vozidle mohou během několika minut přesáhnout i 50 stupňů Celsia, což ohrožuje zdraví či dokonce život zvířete," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist