https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovatele-skotu-z-chrudimska-vysetruje-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chovatele skotu z Chrudimska vyšetřuje policie

4.3.2024 23:40 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Veterináři v Pardubickém kraji vloni při kontrolách zjistili u chovatele z Chrudimska opakované porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání. Omezoval skot v krmení a napájení, neposkytoval zvířatům, která projevila příznaky onemocnění, náležitou pomoc a také jim nezajišťoval odbornou veterinární péči. Kvůli rozsahu a intenzitě byl případ předán státnímu zastupitelství pro podezření z trestného činu zanedbání péče o zvířata, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháč.
 
"Na pastvinách, které chovatel obhospodařoval a choval na nich skot, byla nalezena tři nelegální zahraboviště mrtvých těl zvířat," uvedl Boháč. Chovatel se tímto způsobem zbavoval uhynulého skotu. Na jeho farmách se fyzicky nacházelo o více než 150 kusů dobytka méně, než kolik jich bylo evidováno v ústřední evidenci zvířat. Veterináři farmáři uložili opatření k nápravě, splnil je ale jen částečně.

"Řeší to ještě policie z hlediska financí. Chovatel totiž pobíral dotace na zvířata, jejichž počet byl ve skutečnosti nižší," řekl Boháč.

Veterináři v Pardubickém kraji provedli minulý rok množství dalších kontrol. Kvůli výskytu salmonelózy ve dvou chovech na Chrudimsku s produkcí konzumních vajec muselo být utraceno téměř 100 000 slepic. Podle Boháče bylo možné jejich maso využít po tepelném zpracování, které bakterie salmonella ničí. Ptačí chřipka byla zjištěna pouze v malochovu drůbeže v obci Kunčina, výskyt ve velkochovech byl zaznamenán až letos na farmách v Kosoříně na Orlickoústecku a Skleném na Svitavsku, kde muselo být utraceno celkem na 95 000 slepic a kohoutů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist