https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chranene-horske-louky-v-jesenikach-udrzuji-sekaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chráněné horské louky v Jeseníkách udržují sekáči

12.8.2019 00:19 | JESENÍK (ČTK)
Kosou a křovinořezem posekají tento týden sekáči čtyři chráněné horské louky na Jesenicku. Pomůžou tak vytvořit příhodné podmínky pro růst vzácných rostlin. / Ilustrační foto
Kosou a křovinořezem posekají tento týden sekáči čtyři chráněné horské louky na Jesenicku. Pomůžou tak vytvořit příhodné podmínky pro růst vzácných rostlin. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kosou a křovinořezem posekají tento týden sekáči čtyři chráněné horské louky na Jesenicku. Pomůžou tak vytvořit příhodné podmínky pro růst vzácných rostlin, jako jsou například prstnatec bezový, mečík střechovitý nebo různé druhy orchidejí. Sdělil to lesní správce z Jeseníku Filip Beneš.
 

Šetrným způsobem je tento týden postupně sečena tráva na celkové ploše 1,45 hektaru v lokalitě U Kapličky, v přírodním parku Chebzí, na Mlynářské louce a také v katastrálním území Česká Ves. "Pro vzácné rostliny je právě v těchto končinách pravidelné sečení podmínkou udržení populace," uvedl Beneš.

Dříve chráněné louky v Jeseníkách sekali dobrovolníci. Letos práci organizují Lesy ČR, které pozemky spravují. Na sečení se podílí také spolek Woodcraft Jeseníky, v jehož čele stojí učitel a místní přírodovědný nadšenec Ladislav Šuška.

Sečení čtyř horský luk v Jeseníkách bude stát necelých 40.000 korun. Projekt finančně podpořilo ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist