https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chranme-vodu-vyzvala-arnika-a-zahajila-akci-brezen-mesic-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chraňme vodu, vyzvala Arnika a zahájila akci Březen - měsíc vody

27.2.2004 14:04 | PRAHA (EkoList)
Ekologické sdružení Arnika dnes ve foyer pražského Divadla pod Palmovkou zahájilo měsíc akcí, kterými se snaží přilákat pozornost veřejnosti k ochraně vody a k jejímu zadržování v krajině. "Byli bychom rádi, kdyby se Měsíc vody stal tradicí a lidé si s námi vždy v březnu připomněli, jak moc důležitá voda pro nás je," řekla na tiskové konferenci Lenka Daňhelová z Arniky.
 

Přístup k pitné vodě patří mezi nejdůležitější lidská práva, upozornili dál na tiskové konferenci zástupci Arniky. Nedostatek pitné vody sice v našich končinách není problémem, pít vodu přímo v přírodě ale už i u nás můžeme pouze na některých místech. Měli bychom s vodou hlavně líp hospodařit a zbytečně ji neznečišťovat. Pro krajinu jsou řeky a potoky totéž co žíly a tepny pro lidský organismus, říká Arnika.

Celý měsíc chtějí aktivisté rozdělit do čtyř částí podle jednotlivých týdnů. První z nich bude věnován protipovodňové ochraně. Od 1. do 5. března mohou ve foyer Divadla pod Palmovkou zájemci navštívit výstavu o povodni na řece Opavě v roce 1997. "Výstava představuje i jiná, než ryze technická opatření. Jejich realizací lze dosáhnout ochrany před povodněmi na mnohem větším území," vysvětluje Lenka Daňhelová. Zahájena bude také výtvarná soutěž pro děti "Můj život s řekou".

Druhý týden bude věnován protestům proti další výstavbě přehrad. Arnika muž několik let spolupracuje s obcí Nové Heřminovy na Bruntálsku, která je v současné době nejakutněji ohroženou obcí. Výstavbu přehrady, při které by měla zaniknout celá obec a o své domovy by přišly stovky lidí, prosazuje Moravskoslezský kraj, některé obce v okolí (např. Krnov) a také ministerstvo zemědělství. Proti stojí místní obyvatelé, k nimž se přidali zástupci i dalších obcí (například Bruntálu). Ministerstvo životního prostředí nedávno připustilo, že by tu přehrada mohla vzniknout, rozhodně však ne ve variantě, která by zničila celou obec. Arnika bude během týdne promítat filmy o nebezpečí přehrad v Praze, Děčíně a Vratimově.

Ve třetím týdnu se bude Arnika věnovat ochraně vod před znečištěním toxickými látkami. Opět jsou plánovány výstavy, navíc bude sdružení 19. března od bran neratovické chemičky vynášet Sporanu. Poslední březnový týden budou aktivisté propagovat koupání. V Ostravě a Děčíně se budou čistit řeky, na konci měsíce se do nich i otužilejší nadšenci vrhnou. Vybírat se budou peníze na zaplacení studie, která navrhne takové řešení protipovodňové ochrany v okolí Nových Heřminov, aby nemusela být obec zničena.

Zástupci Arniky na dnešní tiskové konferenci. Zleva Lenka Daňhelová, Marek Jehlička a Vlastimil Karlík.
Foto: Jan Stejskal/EkoList


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist