https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chrudim-zkoumala-obsah-popelnic-kvuli-stavbe-sberneho-dvora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chrudim zkoumala obsah popelnic kvůli stavbě sběrného dvora

28.5.2018 00:39 | CHRUDIM (ČTK)
Chrudimská radnice zkoumala obsah popelnic kvůli plánované stavbě nového sběrného dvora. Chtěla zjistit například, co lidé vyhazují a jaký je v odpadech rozdíl mezi sídlišti a rodinnými domy. / ilustrační foto
Chrudimská radnice zkoumala obsah popelnic kvůli plánované stavbě nového sběrného dvora. Chtěla zjistit například, co lidé vyhazují a jaký je v odpadech rozdíl mezi sídlišti a rodinnými domy. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chrudimská radnice zkoumala obsah popelnic kvůli plánované stavbě nového sběrného dvora. Chtěla zjistit například, co lidé vyhazují a jaký je v odpadech rozdíl mezi sídlišti a rodinnými domy. Průzkum ukázal, že obyvatelé ještě málo třídí kov, textil a elektroniku. Řekl to místostarosta Jan Čechlovský (ODS).
 

Analýza, kterou technické služby provedly loni, měla mimo jiné ukázat i to, jaké mají odpady chemické a fyzikální vlastnosti, kolik obsahují spalného tepla, vlhkosti, chloru nebo popelovin. "První dobrou zprávou je, že ve směsném komunálním odpadu se během rozborů vyskytovaly pouze běžné druhy odpadů. Jenom výjimečně se našly nebezpečné odpady, především typu inzulínových per a léků nebo elektrozařízení," uvedl Čechlovský.

Město plánuje postavit nový separační dvůr s překladištěm, protože se zpřísňuje legislativa. Odpad se má podle nových nařízení více třídit. Rodinnou zástavbu v testu reprezentovala Vaňkova ulice s více než dvěma stovkami trvale hlášených obyvatel a sídlištní zástavbu zase části ulic Palackého, Havlíčkova, Škroupova a Bohuslava Martinů, kde trvale bydlí téměř tisícovka lidí.

"Druhou dobrou zprávou je potom potvrzení faktu, že účinnost separace je na velmi dobré úrovni u papíru, skla a nebezpečných odpadů. Za dobrou zprávu lze označit i úroveň separace plastů," řekl Čechlovský.

Víc by ale lidé mohli podle radnice třídit textil a velkou rezervu mají v třídění kovů, bioodpadu a drobných elektrozařízení. Město má podle starosty Petra Řezníčka (SKN-ED) ještě co zlepšovat.

"Provedené rozbory jsou pro nás velmi cenné, protože nám potvrdily oblasti, v nichž by bylo dobré zvýšit separaci. Na problematiku bioodpadů jsme již reagovali projektem kompostérů, ale separace textilu, kovů a elektrozařízení je pro nás určitě výzvou," řekl starosta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist