https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chude-africke-lesotho-objevilo-v-chovu-pstruhu-novy-exportni-poklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chudé africké Lesotho objevilo v chovu pstruhů nový exportní poklad

24.10.2022 12:20 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Fz / Pixabay
Chudé hornaté království na jihu Afriky Lesotho v posledních letech ve svých četných řekách objevilo nový poklad. Místní lidé začali ve velkém chovat sladkovodní pstruhy, které dosud solili a sušili na slunci jen pro vlastní potřebu. Mnozí podnikatelé se teď dali na na chov ve velkém a vedle vývozu pitné vody je pstruh novým lukrativním exportním artiklem, píše agentura AFP.
 

Stephen Phakisi v roce 2005 začal podnikat asi 50 kilometrů od přehrady Katse na řece Malibamatso. Výstavba 185 metrů vysoké betonové přehrady zvýšila hladinu vody v řece a vytvořila ideální podmínky pro chov ryb. Phakisi má malou plovoucí farmu, ve které dělníci v nepromokavých kombinézách loví do sítí duhové ryby. Muži pracují rychle, během dopoledne dovedou vylovit, zabít a uložit na led pro přepravu 16 tun ryb.

Spolu se dvěma společníky Phakisi využil vládní pobídky a vše se učil od základů. Musel se vyrovnat s úhynem ryb i skomírajícím potěrem během 16hodinového převozu. Prvních pět let byl jeho podnik ztrátový, ale vytrval a naučil se pracovat s místním podnebím. Celé Lesotho totiž leží v nadmořské výšce nad 1400 metrů a úroveň vody i hladiny kyslíku v ní se v průběhu sezony radikálně proměňují.

Dnes farmář vyprodukuje 800 tun ryb ročně, prodává je za cenu o něco vyšší než čtyři eura za kilogram. Kromě několika místních restaurací končí veškerá jeho produkce na pultech největšího luxusního řetězce supermarketů v sousední Jihoafrické republice, kde se za vakuově balené porce platí až 50 eur (asi 1200 Kč) za kilogram.

V Lesothu zatím existují dvoje velké rybí sádky a mají jen malý význam v rozpočtu země, který je zhruba dvě miliardy eur (49 miliard korun). Národní rozvojová agentura sází na další rozvoj tohoto odvětví díky výstavbě dalších přehrad. Plán na další přehrady se ale nelíbí lidem, kteří kvůli nim přijdou o svá pole, a tím i o obživu.

Dvoumilionové Lesotho začalo stavět mohutné přehrady před zhruba 30 lety, vodu z nich a z podzemních pramenů posílá do jihoafrických velkoměst Pretoria a Johannesburg, které jsou vzdálené více než 400 kilometrů. Za sdílení životadárné tekutiny loni Lesotho od vlády sousední země inkasovalo 60,8 milionu eur (1,5 miliardy korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist