https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chudi-lide-za-prispevek-na-topeni-kupuji-hnede-uhli-ministerstva-zvazi-zda-system-nezmenit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chudí lidé za příspěvek na topení kupují hnědé uhlí. Ministerstva zváží, zda systém nezměnit

8.1.2019 23:09 | PRAHA (ČTK)
Ministerstva životního prostředí a práce a sociálních věcí se budou zabývat možnou změnou příspěvku na pevná paliva pro potřebné domácnosti. Ilustrační snímek kotle na uhlí.
Ministerstva životního prostředí a práce a sociálních věcí se budou zabývat možnou změnou příspěvku na pevná paliva pro potřebné domácnosti. Ilustrační snímek kotle na uhlí.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ministerstva životního prostředí a práce a sociálních věcí se budou zabývat možnou změnou příspěvku na pevná paliva pro potřebné domácnosti. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo Hnutí Duha. Nyní je příspěvek paušální, a podle ochránců přírody tak motivuje k nákupu nejlevnějšího paliva, často hnědého uhlí. Analýza možných změn nastavení příspěvku s cílem zvýšení motivace příjemců podpory k upřednostnění ekologicky šetrných způsobů vytápění je jedním z úkolů v návrhu usnesení vlády, potvrdilo ministerstvo životního prostředí.
 

Návrh ukládá úřadům připravit změny příspěvku na bydlení tak, aby motivoval k využívání čistých paliv. Podle ochránců přírody je však potřeba zkrátit termín předložení analýzy vládě z 31. prosince na 30. června, aby změna platila od už začátku roku 2020. Usnesení podle hnutí také ukládá ministru vnitra zajistit proškolení a vybavení policie k odhalování vozidel s nadměrnými emisemi a jejich odstavování. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve řekl, že dohodu s dalšími dotčenými úřady na změnách týkajících se postihování vozidel s vymontovanými či poškozenými filtry pevných částic (DPF) považuje za zásadní úspěch resortu v roce 2018.

Ochránci přírody ale kritizují to, že v návrhu usnesení chybí další řešení znečištěného ovzduší, jako například zajištění peněz na pokračování kotlíkových dotací. "Současné zdroje z fondů Evropské unie vyschnou již na konci roku 2019 a bude potřeba sehnat ještě minimálně trojnásobek doposud investovaných deseti miliard korun," uvedlo Hnutí Duha. Ministerstvo letos odstartuje třetí vlnu kotlíkových dotací, v níž jsou tři miliardy korun, z nichž už nebudou podporovány kotle na uhlí.

Dosud bylo z příspěvků resortu vyměněno zhruba 60.000 domácích kotlů, do roku 2020 by to mohlo být 90 až 100 tisíc, řekl v prosinci Brabec. Nejvíce znečišťujících kotlů první a druhé emisní třídy je ale v provozu kolem 300.000. Úřad se ve třetí výzvě také nově zaměří i na nízkopříjmové skupiny obyvatel v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, kterým nabídne bezúročné půjčky na část kotle, již platí sami.

Podle ochránců přírody jsou dalšími opatřeními, která se v návrhu neobjevila, například zvýšení energetické daně z uhlí či trvání na dodržování nových evropských limitů pro znečišťování z velkých spalovacích zařízení. “Je dobře, že se ministr Richard Brabec pouští do řešení nelehkého problému, jak zajistit čisté vytápění chudým domácnostem," říká Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, "ale pokud to má fungovat, je potřeba změnit nejen sociální dávky na pevná paliva, ale také pravidla kotlíkových dotací, spravedlivě dorovnat zpoplatnění uhlí v teplárnách a zajistit dostatek financí na pokračování dotací na čisté kotle a kamna. Tlak na snižování znečištění ovšem nemůže směřovat jen na domácnosti, zcela bez debaty by mělo ministerstvo životního prostředí trvat i na splnění nových evropských limitů pro uhelné elektrárny.”


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist