https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chyby-pri-rekonstrukci-balkanu-mohou-byt-zdrojem-konfliktu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chyby při rekonstrukci Balkánu mohou být zdrojem konfliktu

26.9.2000 14:30 | PRAHA (EkoList)
Roli Světové banky a dalších mezinárodních finančních institucí při poválečné obnově zemí bývalé Jugoslávie byl věnován druhý panel fóra Jiná zpráva v Městské knihovně. Ivona Malbasic z organizace CEE Bankwatch Network uvedla, že nálety NATO na Jugoslávii a bombardování továren u Dunaje, způsobily ekologické škody v jeho povodí.
 

Podle Jozsefa Feilera (CEE Bankwatch Network) se v programech poválečné obnovy v rámci Balkánského paktu stability, uzavřeném v roce 1999, počítá s pouhým 1 % výdajů na životní prostředí. Značná část úvěrů SB je neefektivní. Peníze směřují na výstavbu magistrál a letišť, místo aby byly využity na obnovu pro obyvatestvo důležitější infrasruktury. Půjčky navíc ještě zvyšují značnou zadluženost balkánských států. "Je nereálné, že se region zbaví úvěrového břemene," řekl Jozsef Feiler. Nezačne-li SB postupovat citlivěji v procesu integrace Balkánu do světových trhů, hrozí podle něho v těchto zemích nárůst sociálního napětí, a tím i nebezpečí dalšího konfliktu na Balkáně. "Rekonstrukci Balkánu navíc nelze dělat bez Jugoslávie, na kterou jsou uvaleny sankce," uvedl Jozsef Feiler.


reklama

 
Petr Šulc

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist