https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cibrian-podporil-kuzvartuv-pristup-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cibrian podpořil Kužvartův přístup na Šumavě

20.6.2001 11:10 | PRAHA (EkoList)
"Strategie ministerstva životního prostředí při likvidaci kůrovcové kalamity na Šumavě mi připadá rozumná," řekl včera novinářům vyslanec Evropské unie (EU) v ČR Ramiro Cibrian. Cibrian se tak vyjádřil poté, co si v pondělí prohlédl některé oblasti Národního parku Šumava (NPŠ) v doprovodu ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD).
 

Jak ovšem Ramiro Cibrian včera potvrdil, EU může maximálně poskytnout prostředky na vědecké studie a analýzy či na pomoc obcím (například výtopna na biomasu v Hartmanicích), ovšem do "každodenní práce správy parku zasahovat nemůže a ani nehodlá."

Základní otázkou podle Cibriana není, zda kácet či nekácet stromy, napadené kůrovcem, ale jak zachránit zdravé části parku. To podpořil i předseda vědecké rady NPŠ František Urban, který říká, že díky zásahům proti kůrovci Správa chrání více než osmdesát procent rozlohy lesů v NPŠ. Podle Urbana proti kůrovci již začala zasahovat i Správa Národního parku Bavorský les, který sousedí se Šumavou na německé straně státní hranice. Urban zároveň nesouhlasí s tím, že by nucená těžba, která kvůli kůrovci v NPŠ probíhá, znamenala "drancování Šumavy", jak tvrdí někteří kritici zásahů. "Roční přírůstek na Šumavě je podle hrubého odhadu půl miliónu kubíků dřeva. Kvůli kůrovci asanujeme asi 300 tisíc kubíků ročně. O žádném drancování tedy nemůže být řeč," řekl včera František Urban před novináři.

S kácením do určité míry souhlasí i největší kritik postupu Správy NPŠ proti kůrovci - šéf lesního programu Hnutí DUHA Jaromír Bláha. Podle něj je kácení na místě - maximálně ale ve druhých zónách parku. V nejpřísněji chráněných prvních zónách je podle něho tento způsob boje proti kůrovci nebezpečný. "Kácení v pralesovitých porostech prvních zón na rozdíl od kůrovce ničí cíl jejich ochrany - zachování neporušené přírody," komentoval dnes Bláha včerejší vyjádření evropského vyslance Cibriana.

Jakub Kašpar

Ramiro Cibrian. V pozadí Miloš Kužvart
Ramiro Cibrian.

V pozadí Miloš Kužvart.

Foto: Jakub Ka


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist