https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cibulka-diky-otaleni-soudu-vznikly-pry-znacne-skody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cibulka: Díky otálení soudu vznikly prý značné škody

2.8.2000 11:10 | PRAHA (EkoList)
Teprve po sedmi týdnech od rozhodnutí Městského soudu v Praze dostali do ruky zástupci žalující strany znění rozsudku, kterým soud odebral stavební povolení firmě Metrostav-Intertrade pro obytný komplex "Bydlení Cibulka" v Praze 5.
 

"Metrostav-Intertrade měl v rukou stavební povolení a toho, že je přezkoumává soud, si raději nevšímal. Od vydání rozsudku k jeho doručení uplynulo sedm týdnů. Soudu tedy trvalo napsání rozsudku stejně dlouho, jako investorovi postaveni čtyř podlaží nových bytů. Sice jsme dosáhli zrušení stavebního povolení, ale hrubá stavba je téměř kompletní," rozčiluje se Lenka Matoušková, předsedkyně občanského sdružení Cibulka, které proti stavbě již několik měsíců protestuje. Podle ekologických aktivistů tak došlo v lokalitě stavby, která se nachází na hranici areálu přírodního parku Košíře-Motol, k závažnému a nevratnému zásahu do přírody. Podle občanského sdružení Děti Země a sdružení Cibulka bude muset Metrostav stavbu po obdržení rozsudku zastavit.

Metrostav-Intertrade se již dříve hájil tím, že červnové rozhodnutí Městského soudu bylo odůvodněno formální a nikoli věcnou chybou v projektu komplexu "Bydlení Cibulka." Podle člena představenstva Metrostavu Tomáše Hlaváčka naopak stavba obytného areálu znamenala zlepšení stavu přírody ve vstupní části přírodního parku, protože Metrostav-Intertrade musel před zahájením stavby odstranit neutralizační jímku z bývalé galvanovny či bývalou uhelnou kotelnu.

Podle sdružení Děti Země ale Metrostav naopak začal stavbu radikálním zásahem do přírody, když již v únoru vykácel bez povolení téměř 200 stromů. Podle ekologů je navíc plánovaná stavba, těsně sousedící také se stolovou horou Vidoule, příliš vysoká a narušuje tak moc radikálně krajinný ráz. V dnešním prohlášení zástupci obou občanských sdružení navrhují kompromis, kterým by podle nich mohla být "redukce původního záměru tak, aby více odpovídal okolní zástavbě rodinnými domky."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist