https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cim-vetsi-je-vetrna-elektrarna-tim-zelenejsi-8219-vyrabi-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čím větší je větrná elektrárna, tím ‚zelenější‛ vyrábí elektřinu

24.6.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Trend výstavby čím dál větších větrných elektráren vede k výrobě ‚zelenější‛ elektrické energie
Trend výstavby čím dál větších větrných elektráren vede k výrobě ‚zelenější‛ elektrické energie
Foto | EssjayNZ / Flickr
Větrné elektrárny se postupem času staví čím dál větší. Studie ukazuje, že tento trend je v souladu se snahou produkovat elektrickou energii s co nejmenšími dopady na životní prostředí.
 

Autoři studie zveřejněné v Environmental Science & Technology uvádějí, že síla větru se stává čím dál populárnějším zdrojem energie. Aktuálně větrné elektrárny dodávají celosvětově okolo 2 procent elektrické energie a pro rok 2020 odhadují, že podíl dosáhne 10 procent.

„Kromě toho, že narůstá množství energie, kterou získáme z větru, tak se i staví čím dál větší větrné elektrárny,“ říká jeden z autorů Marloes Caduff. Průměrná velikost komerčně využívané větrné elektrárny za posledních třicet let vzrostla desetkrát. V roce 1980 byl průměr běžného rotoru 15 metrů, dnes rotory mají skoro 150 metrů. V blízké budoucnosti by se mohly objevit i supervelké elektrárny s průměrem rotorů okolo 300 metrů.

Marloes Caduff se svými kolegy ve studii dotované Evropskou unií ukazuje, že trend výstavby čím dál větších větrných elektráren vede k výrobě ‚zelenější‛ elektrické energie. Důvody jsou podle Caduffa dva. „Výrobci už dnes mají znalosti, zkušenosti a technologie, které umožňují stavět obří větrné turbíny, které mají velkou účinnost přeměny síly větru na elektrickou energii,“ říká Caduff.

"A za druhé, vyspělé materiály a design umožňují konstruovat rotory, které jsou sice větší, než kdysi bývaly, ale na jejich výrobu se spotřebuje obdobné množství materiálu," říká. Stejně tak efektivně se postupuje při stavbě nosné konstrukce. V součtu to znamená, že lopatky velkých turbín využijí energii větru efektivněji.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist