https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-a-norsko-zustavaji-hnaci-silou-trhu-s-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína a Norsko zůstávají hnací silou trhu s elektromobily

19.4.2018 06:10 | BERLÍN (ČTK)
Čína a Norsko jsou výjimečné jevy v elektromobilitě. Norsko je ukázkou toho, jak rychlý může být obrat v oblasti pohonných technologií. Druhým největším trhem s elektrickými vozy podle počtu prodaných aut jsou Spojené státy. / Ilustrační foto
Čína a Norsko jsou výjimečné jevy v elektromobilitě. Norsko je ukázkou toho, jak rychlý může být obrat v oblasti pohonných technologií. Druhým největším trhem s elektrickými vozy podle počtu prodaných aut jsou Spojené státy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čína a Norsko zůstávají na počátku letošního roku hnací silou trhu s elektrickými auty. V Číně se v prvním čtvrtletí prodalo 142.445 elektrických aut, což představuje meziroční nárůst 154 procent. Podíl elektrických aut na celkovém prodeji nových aut se tak zvýšil z 0,8 procenta na dvě procenta. V Norsku se prodej nových elektrických aut zvýšil o 20 procent na 16.1821 vozů a jejich podíl na celkovém prodeji nových aut stoupl na rekordních 47,9 procenta z 35,3 procenta. Vyplývá to ze studie nezávislého německého institutu pro automobily a mobilitu CAM.
 

"Čína a Norsko jsou výjimečné jevy v elektromobilitě," uvedl vedoucí studie Stefan Bratzel. Norsko je ukázkou toho, jak rychlý může být obrat v oblasti pohonných technologií. Institut očekává od roku 2020 prudký nárůst prodeje elektrických aut na důležitých automobilových trzích.

Druhým největším trhem s elektrickými vozy podle počtu prodaných aut jsou Spojené státy. V prvním čtvrtletí zde prodej stoupl o 32 procent na téměř 54.000 vozů. Podíl těchto vozů na celkovém prodej stoupl na 1,3 procenta z jednoho procenta, což je však stále relativně nízká úroveň, upozornil CAM.

Obliba elektrických aut roste také v jiných zemích, včetně Německa. Právě německé automobilky jsou již dlouho kritizovány, že v oblasti elektrických aut jsou příliš pomalé a spoléhají především na naftu. V prvním čtvrtletí prodej nových elektrických aut v Německu stoupl o 70 procent na 17.549 vozů a jejich podíl na celkovém prodeji činil dvě procenta, napsala agentura DPA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist