https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-a-norsko-zustavaji-nejdulezitejsimi-trhy-pro-elektroauta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína a Norsko zůstávají nejdůležitějšími trhy pro elektroauta

16.7.2018 00:10 | BERLÍN (ČTK)
Čína jako největší trh s elektrickými auty stále zvyšuje náskok před dalšími hlavními automobilovými trhy, jako je Evropa a Spojené státy. / ilustrační foto
Čína jako největší trh s elektrickými auty stále zvyšuje náskok před dalšími hlavními automobilovými trhy, jako je Evropa a Spojené státy. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čína a Norsko zůstaly v prvním pololetí nejdůležitějšími trhy pro elektrické automobily. V Číně zůstala tato auta jedničkou v prodeji, prodalo se jich tam 412.000, což je o 111 procent více než loni. Na celkovém prodeji aut se elektrické vozy podílely dvěma procenty, loni to bylo 0,8 procenta. Vyplývá to ze studie nezávislého německého institutu pro automobily a mobilitu CAM.
 

V Norsku se prodej nových elektrických aut v pololetí zvýšil o 32 procent na 35.788 vozů. Jejich podíl na celkovém prodeji nových aut se pak zvýšil na 46,6 procenta z 34,9 procenta.

Čínskému trhu s elektrickými vozy dominují převážně domácí výrobci. Mezi dvaceti nejprodávanějšími modely je pouze jeden zahraniční, a to na 19. místě Model X americké společnosti Tesla.

Čína jako největší trh s elektrickými auty stále zvyšuje náskok před dalšími hlavními automobilovými trhy, jako je Evropa a Spojené státy, upozornil vedoucí studie Stefan Bratzel. Odbyt se přitom zvyšuje i v těchto zemích.

Ve Spojených státech, které jsou druhým největším trhem pro elektroauta, prodej v pololetí vzrostl o 35 procent na více než 117.000 vozů. Podíl na celkovém prodeji se zvýšil na 1,4 procenta z předchozího jednoho procenta. V Německu prodej vzrostl o 51 procent na 33.917 vozů a podíl na prodeji o půl procentního bodu na 1,8 procenta, což je celosvětový průměr.

Podle studie by prodej elektrických aut měl v příštích dvou letech růst pouze mírně. Od roku 2020 však CAM očekává výrazné zrychlení. Vysoký růst se dá očekávat zvláště v Německu a v EU, zejména kvůli zpřísnění limitů emisí oxidu uhličitého, uvedla agentura DPA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist