https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-cisti-mesto-chang-cou-pred-summitem-g20
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína "čistí" město Chang-čou před summitem G20

3.9.2016 14:58 | PEKING (ČTK)
Čínské úřady nechaly zavřít továrny v čínském městě Chang-čou, aby ho zbavily smogu před dvoudenním summitem skupiny největších světových ekonomik G20, který začíná v neděli. Čtvrtina obyvatel z města na příkaz vlády odjela. Organizace pro lidská práva uvedly, že řada disidentů byla zatčena, aby komunistická vláda v Pekingu předešla možným nepokojům v průběhu vrcholné schůzky.
 

Jak uvedla agentura AFP, čínské vedení vnímá summit G20 jako další příležitost ukázat světu Čínu jako globální mocnost a neponechává nic náhodě.

Více než dva miliony obyvatel z devítimilionové populace Chang-čou podle předpokladů nebudou v době summitu ve městě. Státní cestovní agentury nabídly mnohým z nich výlety zdarma. Zaměstnavatelé v Chang-čou dostali nařízeno, že musejí dát svým pracovníkům týdenní placenou dovolenou.

Řada ze statisíců migračních dělníků, kteří si vydělávají prací na stavbách či v malých podnicích ve městě, již údajně odcestovala. "Většina migrantů odjela domů. Pokud zaměstnavatel nepřeruší provoz, může dostat pokutu, nebo může být dokonce zatčen," řekl agentuře AFP muž jménem Chou, který rovněž zavřel na příští dny svůj malý obchod, stejně jako má zavřeno většina restaurací v jeho okolí.

Ve snaze omezit smog, který často dusí průmyslové oblasti východní Číny, úřady vydaly omezení pro firmy i daleko za branami města Chang-čou. Podle AFP byly nuceny na 12 dní přerušit výrobu továrny v okruhu 300 kilometrů kolem Chang-čou, které je střediskem čínského textilního průmyslu. Dokonce i v asi 200 kilometrů vzdálené Šanghaji bylo zavřeno 255 továren.

"Mnoho továren jako ta naše je zavřených a přijde o spoustu peněz," řekla AFP padesátnice, která vyrábí ponožky v nedalekém městě Ta-tchang.

Benátský cestovatel ze 13. století Marco Polo nazval kdysi Chang-čou "nejkrásnějším a nejelegantnějším městem na světě". Místní Západní jezero oslavovali čínští malíři po staletí.

Nyní je město pod přísnou policejní kontrolou. Uniformovaní policisté hlídkují v každé ulici. "Policie kontroluje identifikační průkazy lidí v metru, v autobusech i v ulicích. Ze vzduchu hlídkují vrtulníky, jejich hučení je slyšet po celý den. Je to, jako bychom vstoupili do války," popsal místní zaměstnanec internetové společnosti situaci.

Plakáty rozmístěné po městě nabádají obyvatele, aby "podporovali summit G20" a "chovali se civilizovaně". Zakázáno je pořádat ohňostroje či dokonce věšet prádlo na balkoně. Za to hrozí pokuta až 150 dolarů.

Organizace pro lidská práva uvedly, že úřady zadržely před summitem desítky disidentů. "Vím o více než stovce případů osob zadržených" kvůli summitu, prohlásil Chuang Čchi, který spravuje internetovou stránku věnovanou protestním akcím v Číně.

Některé hotely v Chuang-čou sdělily, že dostaly příkaz neubytovávat po čas summitu hosty z Tchaj-wanu, Hongkongu a neklidné čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou obývá muslimská menšina Ujgurů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist