https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-kvuli-ochrane-prirody-a-korupci-zavrela-111-golfovych-hrist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína kvůli ochraně přírody a korupci zavřela 111 golfových hřišť

23.1.2017 10:47 | PRAHA (ČTK)
Golfová hřiště byla podle čínské reformní komise uzavřena proto, že zneužívala vodní zdroje, ornou půdu a chráněná území v přírodních parcích.
Golfová hřiště byla podle čínské reformní komise uzavřena proto, že zneužívala vodní zdroje, ornou půdu a chráněná území v přírodních parcích.
Od roku 2011 bylo v Číně uzavřeno 111 golfových hřišť, uvedla v neděli státní tisková agentura Nová Čína. Důvodem je ochrana přírodních zdrojů, ale i protikorupční kampaň vedená prezidentem Si Ťin-pchingem. Vládnoucí komunistická strana v roce 2015 varovala svých 88 milionů členů, aby nehráli golf a tuto zálibu přirovnala k "extravagantním hostinám a popíjení".
 

Golfová hřiště byla podle čínské reformní komise uzavřena proto, že zneužívala vodní zdroje, ornou půdu a chráněná území v přírodních parcích. Činnost dalších 65 hřišť byla omezena. Úřady už v roce 2004 zakázaly stavbu nových hřišť, dovolily ale, aby byly dokončeny již rozestavěné projekty. Z méně než 200 golfových hřišť tak jejich počet vzrostl na více než 680.

Jak uvedla agentura AP, investoři často dlouhou dobu nepřiznají, že budují golfové hřiště a označují je za jiný projekt. V jednom z případů zmiňovaných v čínských státních médiích tak například nezákonně vyrostlo luxusní golfové hřiště s 58 vilami, které se původně stavělo jako sportovní hřiště pro veřejnost a na poslední chvíli bylo tajně upraveno. Tyto nelegální kroky jsou podle AP často podnikány s mlčenlivým souhlasem místních úředníků.

Golf se ale v Číně stal terčem kritiky také jako "sport elit", který bývá předmětem korupce. V loňském roce čínský tisk uvedl, že funkcionáři komunistické strany mají nařízeno, aby nepřijímali nabízené členství zdarma v golfových klubech či možnosti zahrát si bezplatně golfové partie.

Agentura Nová Čína uvedla, že každá z 33 čínských provincií a autonomních území kromě Tibetu má golfové hřiště. Dokonce i hornatá, odlehlá Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang má golfová hřiště v metropoli Urumči a dalších dvou městech.

Čína dlouhá léta osciluje mezi odmítáním a podporou golfu. Komunistický vůdce Mao Ce-tung po založení Čínské lidové republiky v roce 1949 golf zakázal v duchu uskrovňování a útoků na někdejší vysoké představitele Číny. Bývalé golfové hřiště v Šanghaji bylo změněno v městskou zoologickou zahradu, uvedla AP.

Nová golfová éra přišla v 80. letech za vlády Teng Siao-pchinga, který zavedl rozsáhlé hospodářské reformy a přilákal zahraniční investice. V 90. letech bylo v Šen-čen na jihu země otevřeno hřiště, které navrhl bývalý americký profesionální golfista Jack Nicklaus, považovaný mnohými za nejlepšího hráče všech dob. Golfový klub Mission Hills v Šen-čenu má v současnosti 12 osmnáctijamkových hřišť a je největším golfovým střediskem na světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist