https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-odlozi-zavedeni-kvoty-na-prodej-ekologickych-vozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína odloží zavedení kvóty na prodej ekologických vozů

6.6.2017 09:35 (ČTK)
Podle dubnové zprávy čínského ministerstva průmyslu hodlá Čína do roku 2025 prodávat až 35 milionů automobilů ročně. Vláda plánuje, že prodej ekologických typů vozů dosáhne až dvou milionů v roce 2020 a v roce 2025 bude tvořit 20 procent všech prodaných aut. / ilustrační foto
Podle dubnové zprávy čínského ministerstva průmyslu hodlá Čína do roku 2025 prodávat až 35 milionů automobilů ročně. Vláda plánuje, že prodej ekologických typů vozů dosáhne až dvou milionů v roce 2020 a v roce 2025 bude tvořit 20 procent všech prodaných aut. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Čína odloží zavedení osmiprocentní kvóty na prodej ekologických vozů na rok 2019, přičemž firmám, které po tomto ročním odkladu nebudou s to kvótu splnit, umožní nahradit dodávky později. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na zdroje z automobilového průmyslu.
 

Podle plánu, který Čína zveřejnila v září, se měly už příští rok elektromobily a hybridní vozy podílet na celkových prodejích automobilek osmi procenty. Tímto rozhodnutím si však vláda vysloužila kritiku jak tuzemských, tak zahraničních výrobců. Čínský premiér Li Kche-čchiang ve čtvrtek po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prohlásil, že bylo nalezeno řešení pro zavedení kvót. Podrobnosti však neuvedl. Podle zdrojů Reuters bude v rámci kompromisu těm německým automobilkám, které nejsou s to kvótu v dohledné budoucnosti naplnit, umožněno vyrovnat schodek pozděj.

Předseda představenstva Daimleru Dieter Zetsche v pátek řekl, že Čína souhlasila s úpravou tempa rychlosti zavádění přísných kvót pro prodej elektrovozů. "Jednali jsme o harmonogramu a domnívám se, že jsme dospěli k výsledku, který je uspokojivý pro každého," upřesnil Zetsche. Bližší informace rovněž odmítl sdělit.

Podle dubnové zprávy čínského ministerstva průmyslu hodlá Čína do roku 2025 prodávat až 35 milionů automobilů ročně. Vláda plánuje, že prodej ekologických typů vozů dosáhne až dvou milionů v roce 2020 a v roce 2025 bude tvořit 20 procent všech prodaných aut.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist