https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-otevre-novy-narodni-park-pro-pandy-bude-velky-jako-tretina-ceska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína otevře nový národní park pro pandy. Bude velký jako třetina Česka

11.4.2017 10:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Panda velká v čínské přírodní rezervaci Wolong.
Panda velká v čínské přírodní rezervaci Wolong.
Čína nemá ve zvyku dělat malé věci. Snad proto nabývá tamní připravovaný národní park, určený k ochraně populace pandy velké, trojnásobku rozlohy Yellowstonského národního parku. Tedy asi jako třetina Česka. Pandí rezervace ve své rozloze sloučí území 67 již existujících chráněných území. Referuje o tom například kanál CNN.
 

Černobílí medvědi z Číny stáli dlouhá desetiletí na samém okraji rizika vyhynutí a stali se symbolem boje za záchranu vymírajících druhů. V současnosti žije ve volné přírodě 1864 jedinců pandy velké a Čína počítá s tím, že řada přijatých managementových opatření, včetně zřízení nového národního parku, dokáže do roku 2025 přispět k nárůstu jejich populace na 2000 kusů. Že to možné je, dokládá vývoj z posledních let. Populační nárůst o 17 % loni přeřadil pandu velkou v metodice IUCN z kategorie „ohrožený“ do méně kritické kolonky, „zranitelný“. A nový národní park o rozloze 27 134 kilometrů čtverečních má rostoucí populaci stabilizovat, ať už po stránce územní ochrany nebo genetické rozmanitosti.

Dosud se mezi centra záchrany pandy velké řadily rezervace v provinciích Gansu, Šensi a Sečuanu, situované na středo-jihu Číny. Ty všechny budou pohlceny novým národním parkem, který do sebe vměstná 67 stávajících rezervací a šestici dosud poměrně izolovaných horských pohoří. Střediskem tohoto skutečně velkoplošného chráněného území se stane výzkumné a chovné středisko v Čcheng-tu (v provincii Sečuan). „Primárním posláním nového národního parku je záchrana populace pandy velké, ale území poskytne ochranu dalším přibližně 8000 druhům,“ píše národní list Xinhua. Jak dodává Hou Rong, ředitel zařízení v Čcheng-tu: „Bude to učiněný ráj biodiverzity, který poskytne ochranu celého ekosystému mezi Žlutou řekou a Jang-c'-ťiang.“

Návrh na zřízení tak rozsáhlého chráněného území vzešel od biologů a především odborníků, kteří se záchraně pandy věnují. Proč? I když počty černobílých medvědů zatím utěšeně narůstají (za loňský rok se narodilo 64 mláďat, 54 přežilo), klimatické změny a ústup přirozených bambusových porostů by podle IUCN dokázal stávající rozšíření pandy velké ve volné přírodě vymazat z mapy. Do osmdesáti let by se jejich areál zmenšil o třetinu, stejně jako jejich šance na přežití. Sloučením stávajících chráněných se nejen radikálně zvýšila rozloha, ale i propojil a sjednotil systém péče napříč třemi provinciemi. Stávající navržená rozloha národního 27 134 kilometrů čtverečních přitom v prvních letech poskytne domov dvěma stovkám pand. A bude také znamenat vystěhování 170 000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist