https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-predpoklada-ze-summit-dosahne-celosvetove-dohody-o-trhu-s-emisemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína předpokládá, že summit dosáhne celosvětové dohody o trhu s emisemi

3.11.2021 14:36 | GLASGOW (ČTK)
Čína, která vypouští největší objem skleníkových plynů na světě, zahájila obchodování s emisními povolenkami letos v červenci.
Čína, která vypouští největší objem skleníkových plynů na světě, zahájila obchodování s emisními povolenkami letos v červenci.
Hlavní čínský vyjednavač v otázkách klimatu Sie Čen-chua uvedl, že na summitu OSN v Glasgow by mohlo být dosaženo celosvětové dohody ohledně pravidel trhu s emisemi oxidu uhličitého. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Systém obchodu s emisními povolenkami je považován za jeden z hlavních nástrojů pro snižování emisí skleníkových plynů a tím i zpomalení globálního oteplování. V jeho rámci mají firmy omezené množství povolených emisí, což je nutí k technologickým inovacím a energetické úspornosti.

Vznik globálního trhu s emisemi předpokládají už závěry pařížské klimatické konference z roku 2015. Nyní funguje ve více než 40 zemích. Výzvy k celosvětovému zpoplatnění vypouštění CO2 do atmosféry v pondělí adresovaly delegátům klimatické konference končící německá kancléřka Angela Merkelová a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Čína, která vypouští největší objem skleníkových plynů na světě, zahájila obchodování s emisními povolenkami letos v červenci. Minulý týden Čína potvrdila OSN, že množství emisí skleníkových plynů, které produkuje, dosáhne vrcholu před rokem 2030, a do roku 2060 je země sníží na "čistou nulu".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist