https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-pujcila-berlinske-zoo-dve-pandy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína půjčila berlínské zoo dvě pandy

26.6.2017 03:00 | BERLÍN (ČTK)
Všechny pandy velké chované mimo Čínu zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v zahraničí narodí. Po dosažení reprodukčního věku musí zpět na východ Asie. Ve volné přírodě v současnosti žije zhruba 1800 jedinců pandy velké. / ilustrační foto
Všechny pandy velké chované mimo Čínu zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v zahraničí narodí. Po dosažení reprodukčního věku musí zpět na východ Asie. Ve volné přírodě v současnosti žije zhruba 1800 jedinců pandy velké. / ilustrační foto
Dvě pandy velké byly v sobotu letecky přepraveny do Berlína, kde se stanou atrakcí místní zoologické zahrady, v Německu zcela ojedinělou. Veřejnosti bude zoo medvídky ukazovat od července. Podle agentury DPA je Čína půjčila na 15 let v rámci své "pandí diplomacie".
 

Samička Meng-meng, které budou 10. července čtyři roky, a sameček Ťiao-čching, který oslaví sedmé narozeniny o pět dní později, přiletěli v transportních bednách společně se zásobami bambusu. Po přistání je na letišti Schönefeld přivítali berlínský starosta Michael Müller a čínský velvyslanec v Německu Š' Ming-te. "Jsme rádi, že Berlín teď bude o jednu atrakci bohatší," řekl starosta Müller. Připomněl, že poslední berlínská panda, 34letý samec Pao-pao, uhynula v roce 2012.

V berlínské zoo už na pandí dvojici čekal zcela nový výběh za devět milionů eur (přes 236 milionů korun) s čínskými pavilony, červenými lucernami a hřištěm. Slavnostně otevřen má být 5. července za přítomnosti kancléřky Angely Merkelové a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Nemotorná zvířátka pocházejí z chovné stanice v Čcheng-tu, hlavním městě provincie S'-čchuan na jihozápadě Číny. Jejich dnešní 12hodinové cestě předcházela dlouhá jednání. "Pandy mají u nás v Číně prakticky status národního pokladu," zdůraznil dnes čínský velvyslanec.

Všechny pandy velké chované mimo Čínu zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v zahraničí narodí. Po dosažení reprodukčního věku musí zpět na východ Asie. Ve volné přírodě v současnosti žije zhruba 1800 jedinců pandy velké.

Čína využívá tyto medvědovité šelmy v rámci diplomacie. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy. Před časem čínský prezident slíbil pandu například Finsku.

V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit v současnosti například zahrady ve Vídni, Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan. O pandy usiluje také pražská zoo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist