https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-se-patym-dnem-potyka-s-hustym-smogem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína se pátým dnem potýká s hustým smogem

21.12.2016 08:33 | PEKING (ČTK)
Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic ve vzduchu v průmyslovém městě Tchang-šan dnes činila 578 mikrogramů na metr krychlový. Ilustrační snímek.
Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic ve vzduchu v průmyslovém městě Tchang-šan dnes činila 578 mikrogramů na metr krychlový. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V čínské metropoli Pekingu dnes stovky inspektorů dohlížely na dodržování zákazů vydaných kvůli katastrofální smogové situaci. Pátým dnem je kvůli ní narušena doprava, průmyslová výroba i školní docházka. Mnoho občanů si stěžuje, že jsou zavedená opatření neúčinná, informovala agentura Reuters.
 

Inspektoři dnes kontrolovali, zda lidé dodržují zákaz grilování a zda jsou na silnicích jen auta s lichými čísly na poznávací značce. Lidé směřující do práce se pohybovali v Pekingu s rouškami na obličeji, horní patra výškových budov nebylo kvůli smogu vidět.

Omezen je provoz elektráren i oceláren, což se projeví zřejmě v tlaku na ceny uhlí. Čína patří k největším světovým spotřebitelům uhlí a v zimním období poptávka po něm vrcholí.

Nejvyšší, červený stupeň smogového znečištění vyhlásilo 24 čínských měst. Ne všechna se ale řídí doporučením. Například občané Š'-ťia-čuangu v provincii Che-pej se stěžovali, že ačkoli ve městě platí červený stupeň, školy zůstaly otevřené. Sdělovací prostředky přinesly snímky dětí ze školy v centrální provincii Che-nan při venkovní hodině tělocviku v prostředí zahaleném smogem.

"Nevíme, jak dlouho ten smog potrvá, tak proč není vyučování přerušeno?" tázal se na sociální síty Weibo jeden z občanů Š'-ťia-čuangu. Děti podle něj chodí do školy s maskami a jsou jako omráčené.

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic ve vzduchu v průmyslovém městě Tchang-šan dnes činila 578 mikrogramů na metr krychlový. Červený stupeň ohrožení se vyhlašuje, když tato hodnota přesáhne 200 po více než čtyři dny za sebou nebo hodnotu 500 za 24 hodin. V řadě měst na severu Číny se tato koncentrace přiblížila v minulých dnech hodnotě 1000 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom považuje za bezpečnou maximální hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový během jednoho dne.

Cílem Číny je v průmyslových oblastech v letech 2013 až 2017 snižovat ročně emise o 25 procent. Představitel komunistické strany Kuo Ťin-lung v úterý přiznal, že zimní smog tento cíl pro letošní rok ohrožuje.

Od pátku, kdy byl v Pekingu vyhlášen červený stupeň smogového znečištění, zastavilo provoz více než 700 firem a dopravní policie vpouští do ulic auta na základě střídavého systému sudých a lichých koncových čísel poznávacích značek. Práce byla pozastavena rovněž na více než 3000 stavenišť v metropoli. Desítky měst přijaly další nouzová opatření.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist