https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-uvedla-ze-se-dal-bude-drzet-parizske-klimaticke-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský premiér ujistil, že jeho země dodrží klimatické závazky

1.6.2017 13:00 | WASHINGTON (ČTK)
Čína a USA jsou největší znečišťovatelé ovzduší na světě. Obě země dohodu ratifikovaly loni.
Čína a USA jsou největší znečišťovatelé ovzduší na světě. Obě země dohodu ratifikovaly loni.
Čínský premiér Li Kche-čchiang dnes v Berlíně ujistil, že jeho země trvá na klimatických závazcích a podporuje pařížskou klimatickou dohodu. Kancléřka Angela Merkelová po setkání s čínským protějškem prohlásila, že Německo a Čína by měly spolupracovat při ochraně klimatu, informovala agentura Reuters.
 

Li v Berlíně prohlásil, že "Čína v uplynulých letech dostála svým závazkům", pokud jde o ochranu klimatu. Čína podle něj "aktivně prosazuje pařížskou dohodu" a byla jednou z prvních zemí, které úmluvu o globálním snižování emisí skleníkových plynů ratifikovaly.

Čínský premiér se nezmínil o Spojených státech, které jsou spolu s Čínou největším znečišťovatelem ovzduší na světě. Svět přitom dnes očekává rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který má večer sdělit, zda Spojené státy od dohody odstoupí, či nikoli.

"Na boji proti klimatické změně je globální shoda, není to čínský vynález... a my si uvědomujeme, že toto je dohoda založená na globálním konsensu a že jako velká rozvíjející se země bychom měli převzít svou mezinárodní odpovědnost," citovala šéfa čínské vlády agentura AP.

Kancléřka Merkelová dnes prohlásila, že Německo a Čína by měly úzce spolupracovat na tématech, jako je ochrana klimatu, v době, kdy americký prezident Donald Trump odmítá klimatickou dohodu podpořit.

Merkelová prohlásila, že Čína a Německo vnímají příležitosti, které skýtají globalizace a digitalizace, a chtějí spolupracovat na globálním pokroku. "Ale z toho vyplývá pro obě země - Německo a Čínu - zvláštní odpovědnost ve všech globálních otázkách, například za ochranu klimatu, předcházení násilným konfliktům nebo v mezinárodní obchodní politice," řekla kancléřka.

Li se v Berlíně zúčastnil německo-čínských vládních konzultací. Z německé metropole se dnes přesouvá do Bruselu, kde začíná 19. summit EU-Čína. I na něm by měl být jedním z hlavních témat boj proti změně klimatu.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že Evropská unie plánuje zveřejnit v pátek společné prohlášení s Čínou, které vyjádří pařížské dohodě podporu.

"Klimatické změny jsou světový problém a žádná země je nemůže ignorovat," prohlásila dnes také mluvčí čínské diplomacie. Slíbila zároveň, že Čína bude spolupracovat s Evropskou unií na podpoře dohody, i když od ní Spojené státy odstoupí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist