https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinska-firma-planuje-obri-koncentrovanou-solarni-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínská firma plánuje obří koncentrační solární elektrárnu

27.1.2018 01:36 | PEKING (ČTK)
Elektrárna nebude využívat běžné fotovoltaické panely, ale technologii koncentrované solární energie (CSP). Náklady na projekt mají činit zhruba 46 miliard jüanů (149 miliard Kč). Ilustrační snímek.
Elektrárna nebude využívat běžné fotovoltaické panely, ale technologii koncentrované solární energie (CSP). Náklady na projekt mají činit zhruba 46 miliard jüanů (149 miliard Kč). Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínská společnost SPIC Shijiazhuang Dongfang Energy plánuje vybudovat v autonomní oblasti Vnitřním Mongolsku technologicky vyspělou solární elektrárnu s kapacitou dva gigawatty (GW). Elektrárna nebude využívat běžné fotovoltaické panely, ale technologii koncentrované solární energie (CSP). Náklady na projekt mají činit zhruba 46 miliard jüanů (149 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.
 

Elektrárna má být jednou z největších svého druhu v Číně. Země je přitom už teď největším solárním trhem na světě. Projekt je součástí dlouhodobé snahy Pekingu zvýšit využití čisté energie a rozvinout odborné znalosti v oblasti ukládání energie.

Společnost zatím představila předběžné plány a neupřesnila, kdy chce s výstavbou začít, ani kdy má být projekt ukončen. V první fázi počítá s kapacitou produkce 200 MW a s investicí 4,6 miliardy jüanů.

Na rozdíl od fotovoltaických elektráren, které používají panely, technologie CSP vyrábí energii pomocí zrcadel nebo čoček. Ty se využívají ke koncentraci slunečních paprsků na potrubí či nádobu. Teplo ohřívá vodu a vyrábí páru, která pohání parní turbínu. Tepelnou energii lze také uchovávat v roztavených solích nebo syntetickém oleji, což umožňuje elektrárnám vyrábět elektřinu i po západu slunce.

Čína se snaží podporovat projekty CSP a jejich schopnost ukládat energii, aby zmírnila rostoucí problémy s plýtváním elektřinou. K tomu obvykle dochází, když není dostatečná přenosová kapacita, která by dokázala zvládnout dodávky elektřiny z větru, slunce a vodních elektráren. Ukládání elektřiny pomáhá zmírnit problémy s plýtváním.

Cílem vlády v Pekingu je instalovat v zemi do roku 2020 elektrárny využívající CSP o kapacitě nejméně pět gigawattů a zvýšit v příštím desetiletí kapacitu skladování energie ve velkém rozsahu. Stání plánovací komise zatím schválila 20 pilotních programů elektráren CSP s celkovou instalovanou kapacitou 1,35 GW.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist