https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinske-urady-kvuli-migrujicimu-stadu-slonu-evakuovaly-pres-150.000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínské úřady kvůli migrujícímu stádu slonů evakuovaly přes 150 000 lidí

11.8.2021 01:25 | PEKING (ČTK)
Skupina chráněných zvířat na cestě dlouhé stovky kilometrů prošla poli, vesnicemi i městy. Ilustrační foto
Skupina chráněných zvířat na cestě dlouhé stovky kilometrů prošla poli, vesnicemi i městy. Ilustrační foto
Foto | Xavier Sandel / Flickr.com
Čínské úřady evakuovaly více než 150 000 lidí, kteří se nacházeli podél migrační trasy, po níž už měsíce putuje stádo slonů. Informuje o tom BBC. Skupina chobotnatců nyní podle agentury Reuters míří na jih k přírodní rezervaci v provincii Jün-nan, odkud se z neznámých důvodů před 17 měsíci vydala na dlouhý pochod Čínou. Osudy stáda sledují média po celém světě a miliony lidí na sociálních sítích.
 

Skupina chráněných zvířat na cestě dlouhé stovky kilometrů prošla poli, vesnicemi i městy, zkonzumovala úrodu za miliony dolarů a poškodila řadu budov. Když se chobotnatci blížili k lidským obydlím, úřady dočasně přemístily místní obyvatele, aby předešly konfliktům, jelikož lidé se snažili bránit své domy i polnosti.

Loni v listopadu sloni doputovali k městu Pchu-er v provincii Jün-nan, kde jedna ze samic porodila. Stádo zůstalo na místě pět měsíců, ale v polovině dubna se na cestu vydalo znovu a v červnu se ocitlo před branami města Kchun-ming. Snaha zahnat je zpět do jejich přirozeného prostředí se zprvu nedařila, ale nakonec se stádo vydalo na cestu domů. Jejich pouť monitoruje více než 25 000 policistů, kteří využívají mimo jiné i bezpilotní letouny.

Sloni podle čínských úřadů nyní překročili řeku Jüan-ťiang a směřují dál na jih. V neděli večer se nacházeli zhruba 200 kilometrů od rezervace. Úřady jejich putování správným směrem korigují pomocí elektrických plotů, návnad a uměle vytvořených cest. Původně šestnáctičlenné stádo nyní tvoří 14 chobotnatců.

Podle odborníků není jasné, proč sloni opustili své obvyklé prostředí a vydali se na dlouhou cestu. Podle některých expertů mohl stádo vést nezkušený vůdce, jiní se domnívají, že možná vyrazili hledat nové životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist