https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinske-urady-pry-chteji-zakazat-na-festivalu-prodej-psiho-masa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínské úřady prý chtějí zakázat na festivalu prodej psího masa

20.5.2017 05:55 | PRAHA (ČTK)
Konzumace psů v Číně není nelegální, červnový festival psího masa v Jü-linu ale v posledních letech vyvolával ostré kritiky v zahraničí a protesty ochránců zvířat.  Ilustrační snímek.
Konzumace psů v Číně není nelegální, červnový festival psího masa v Jü-linu ale v posledních letech vyvolával ostré kritiky v zahraničí a protesty ochránců zvířat. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Američtí bojovníci za práva zvířat tvrdí, že na tradičním festivalu psího masa, který se každoročně pořádá v jihočínském městě Jü-lin, bude letos zakázáno psí maso prodávat. Podle zpravodajského serveru BBC nad tímto tvrzením ale visí pochybnosti a někteří prodavači BBC řekli, že o žádném takovém nařízení neslyšeli.
 

Konzumace psů v Číně není nelegální, červnový festival psího masa v Jü-linu ale v posledních letech vyvolával ostré kritiky v zahraničí a protesty ochránců zvířat. Jedním z důvodů je i fakt, že kuchaři zabíjejí psy přímo na místě, aby byl produkt co nejčerstvější.

Donedávna bývalo kvůli desetidennímu festivalu usmrceno na 10.000 psů, po protestech v posledních letech tento počet klesl. Několik amerických organizací za práva zvířat, jako kalifornská organizace DuoDuo či Humane Society International (HSI), uvedlo, že mají informace od prodavačů a restaurací v Jü-linu o chystaném zákazu prodeje psího masa.

Podle amerických aktivistů vejde zákaz v platnost 15. června, tedy pouhý týden před zahájením festivalu. Údajně bude přísně kontrolován; za neuposlechnutí bude hrozit pokuta až 100.000 jüanů (347.000 Kč) i případné zatčení.

Již loni čínská vláda zakázala zabíjení psů pod širým nebem, na očích široké veřejnosti. Městské úřady se od festivalu distancovaly s tím, že se jedná o soukromou akci.

Změny se připisují Mo Kung-mingovi, novému šéfovi komunistické strany v Jülinu, který prý chce vylepšit pověst města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist