https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsky-catl-bude-vyrabet-baterie-pro-elektromobily-v-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský CATL bude vyrábět baterie pro elektromobily v Německu

12.7.2018 00:08 (ČTK)
Čínská firma bude německé společnosti dodávat baterie pro elektrickou verzi vozu Mini a nový elektromobil iNext, který se má začít vyrábět v roce 2021. / Ilustrační foto
Čínská firma bude německé společnosti dodávat baterie pro elektrickou verzi vozu Mini a nový elektromobil iNext, který se má začít vyrábět v roce 2021. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Největší čínský výrobce baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) vybuduje u Erfurtu ve východním Německu závod na výrobu článků pro elektrická vozidla. S německou automobilkou BMW společnost uzavřela kontrakt, podle něhož BMW v několika příštích letech odebere od čínské firmy produkci v hodnotě čtyř miliard eur (přes 104 miliard Kč), podíl výroby erfurtského závodu bude činit 1,5 miliardy, zbývající část doveze z Číny. Oznámil to tento týden Markus Duesmann zodpovědný za nákup a dodavatelské sítě.
 

Dohodu o výstavbě závodu má dnes spolu s dalšími podepsat německá kancléřka Angela Merkelová a čínský premiér Li Kche-čchiang. Po podpisu by podle serveru The Local měly být zveřejněny další podrobnosti.

Duesmann řekl, že BMW se bude na nákladech na výstavbu v Německu podílet, k částce se však odmítl vyjádřit. K investici pak vyzval ostatní výrobce automobilů.

Automobilka sice sama investuje do výzkumu baterií, o tom, zda je bude sama vyrábět, ale podle Duesmanna zatím nerozhodla.

Dohodu vítá jak durynské ministerstvo hospodářství, tak odborový svaz IG Metall, neboť vytvoří kolem 1000 pracovních míst.

Čínská firma bude německé společnosti dodávat baterie pro elektrickou verzi vozu Mini a nový elektromobil iNext, který se má začít vyrábět v roce 2021.

Sedm let starý CATL, který vznikl jako pobočka japonského výrobce baterií ATL, vstoupil v polovině června na akciovou burzu, aby získal prostředky na rozšíření výroby. Tržní hodnota podniku tak dosáhla 12,3 miliardy dolarů (276 miliard Kč).



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist