https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsky-solarni-prumysl-by-mohl-letos-vzrust-o-50-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský solární průmysl by mohl letos vzrůst o 50 procent

24.2.2020 00:14 | PEKING (ČTK)
Kapacita nově instalovaných solárních elektráren v Číně by se letos mohla pohybovat mezi 35 až 45 gigawatty. Zotaví se tak z loňského propadu na 30,1 GW. / Ilustrační foto
Kapacita nově instalovaných solárních elektráren v Číně by se letos mohla pohybovat mezi 35 až 45 gigawatty. Zotaví se tak z loňského propadu na 30,1 GW. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kapacita nově instalovaných solárních elektráren v Číně by se letos mohla pohybovat mezi 35 až 45 gigawatty. Zotaví se tak z loňského propadu na 30,1 GW. S odvoláním na údaje čínského fotovoltaického svazu CPIA to v pátek uvedla agentura Bloomberg.
 

Výstavba nových solárních elektráren se tak začíná opět zvyšovat poté, co řada politických změn vyvolala nejistotu mezi zájemci o nové projekty a způsobila, že nové instalace loni klesly o téměř třetinu ze 44 GW v roce 2018. Letošní odhad počítá s růstem o 16 až 50 procent.

Celková kapacita solárních elektráren v Číně loni podle údajů Národního energetického úřadu NEA dosáhla 204,68 GW. Nejvíce nových kapacit bylo z uhelných elektráren, a to 40,92 GW. Solární elektrárny byly podle nově instalované kapacity druhé, třetí byly větrné elektrárny.

Svaz CPIA také odhadl, že téměř čtvrtina domácích solárních společností je nyní kvůli epidemii onemocnění způsobeného novým koronavirem zavřená. Asociace získala informace od 134 společností, z nich 33 ještě neobnovilo provoz po novoročních svátcích.

CPIA už na začátku tohoto měsíce vyzval vládu, aby poskytla solárnímu průmyslu pomoc, protože opatření na boj s epidemií brání opětovnému obnovení výroby. Vyzval k odkladu snížení tarifů pro elektřinu ze slunce, poskytnutí dotací nebo bezúročných půjček. Svaz také požádal vládu o snížení daní a poplatků pro výrobce vybavení solárních elektráren.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist