https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsky-svatek-nezadanych-prinesl-rekordni-trzby-a-zaplavu-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínský svátek nezadaných přinesl rekordní tržby a záplavu odpadu

14.11.2016 21:33 | PRAHA (ČTK)
V důsledku nákupů uskutečněných minulý pátek rozešlou čínské firmy na miliardu balíčků a většina obalů zřejmě skončí na skládkách nebo ve spalovnách.
V důsledku nákupů uskutečněných minulý pátek rozešlou čínské firmy na miliardu balíčků a většina obalů zřejmě skončí na skládkách nebo ve spalovnách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínský "svátek nezadaných", který se v posledních letech proměnil v nákupní šílenství po vzoru amerického Černého pátku (Black Friday), výrazně ohrožuje životní prostředí nejlidnatější země světa. V důsledku nákupů uskutečněných minulý pátek rozešlou čínské firmy na miliardu balíčků a většina obalů zřejmě skončí na skládkách nebo ve spalovnách. Pracovníci zabývající se likvidací odpadu mají obavy, že jejich provozy budou zahlceny, napsal čínský server Caixin.
 

Singles Day vznikl v Číně v devadesátých letech jako svátek všech nezadaných. V roce 2009 z něj internetový prodejce Alibaba udělal nákupní horečku; letos už v rámci 11. listopadu utržila tato společnost více než dohromady za oba americké dny slev - Black Friday a Cyber Monday.

Po letošním Singles Day podle odhadů čínské státní pošty rozešlou čínské firmy více než miliardu balíčků. To jsou asi dva miliony stromů v podobě kartonových krabicích. Největším ekologickým problémem je u nich lepící páska. Pokud zůstane na kartonu, nelze jej recyklovat; sama o sobě páska ucpává recyklační zařízení. Pozůstatky po oslavě svobodného života tak z větší části poputují do smíšeného odpadu.

Server americké televize CNN dnes citoval odhady organizace Greenpeace, podle kterých pouze asi 20 procent čínských obalů skončí v tříděném odpadu. Ču Lej z pekingské vysoké školy Institute of Graphic Communication podle serveru Caixin uvádí ještě nižší podíl.

Například v Česku dosáhla v loňském roce míra recyklace obalů 76 procent.

Pokud jde čistě o karton, ten Číňané recyklují zhruba v polovině případů. Naopak bublinkové fólie a další plastové materiály se v Číně nerecyklují téměř vůbec. Důvodem je sektor odpadového hospodářství dalece zaostávající za ostatními odvětvími. V současnosti se o třídění odpadu v Číně starají soukromníci, od kterých materiály vykupují recyklační společnosti, přičemž právě karton není tak ekonomicky zajímavý jako třeba kovy.

Stávající model by mohla změnit právní úprava, kterou v červnu připravila Komise pro národní rozvoj a reformy, orgán udávající směřování čínské ekonomiky. Jeden z jejích členů webu Caixin řekl, že o chystaném zákonu o recyklaci odpadu bude čínská vláda jednat v nadcházejících týdnech.

Pomoci chce i společnost Alibaba. Její mluvčí Rico Ngai uvedl, že logistická větev Cainiao spustila pilotní program opětovného užívání krabic a také má začít používat biologicky odbouratelné vycpávky a recyklovaný papír.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist