https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinsti-odbornici-dorazili-na-tchaj-wan-aby-pomohli-s-lecbou-nemocne-pandy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínští odborníci dorazili na Tchaj-wan, aby pomohli s léčbou nemocné pandy

3.11.2022 00:49 | TCHAJ-PEJ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Tchaj-wan dorazili dva čínští veterináři povolaní k ošetření vážně nemocné pandy. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o výjimečný kontakt mezi Tchaj-wanem a Čínou.
 

Odborníci přijeli v úterý do tchajpejské zoo k vyšetření pandího samečka Tchuan Tchuan, který má mozkový nádor. Jeho stav se v poslední době zhoršil.

Samečka a jeho družku Jüan Jüan darovala Čína tchajwanské zoo v roce 2008, kdy mezi oběma stranami panovaly lepší vztahy než nyní. Roku 2016 Peking kontakty přerušil. Čína Tchaj-wan považuje za svou součást a hrozí i vojenským zásahem, pokud ostrov vyhlásí nezávislost.

Čína posílá pandy do ciziny jako gesto dobré vůle, ale zvířata i jejich mláďata zůstávají jejím majetkem. Vyšetření magnetickou rezonancí podle tchajpejské zoo potvrdilo, že se nádor pandího samečka zvětšuje.

Teď jsou přítomni odborníci na péči o pandy a na jejich reprodukci Wu Chung-lin a Wej Ming z čínské provincie S'-čchuan.

Mluvčí zoo řekl, že si Tchajwanci s Číňany vyměňují zkušenosti, aby mohli Tchuan Tchuanovi poskytnout "nejlepší léčbu a péči". Dohodli se, že odloží operaci z obav o to, jak by zvíře sneslo anestézii, a také vzhledem k umístění nádoru.

Jak uvádí AP, pandy se ve volné přírodě zřídka rozmnožují, živí se výhradně bambusem a patří k nejohroženějším živočišným druhům. Podle odhadů jich volně žije 1800 a dalších 500 je v zoologických zahradách a rezervacích, přičemž nejvíc z nich v S'-čchuanu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist