https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cistota-ovzdusi-vysociny-se-v-topne-sezone-zhorsuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čistota ovzduší se na Vysočině v topné sezoně zhoršuje

20.12.2017 10:25 | JIHLAVA (ČTK)
Kvalita ovzduší na Vysočině se zhoršuje v topné sezoně. V zimě stoupá znečištění polétavým prachem i oxidem dusičitým. Vyplynulo to z pětiletého měření na 24 místech, které nad rámec státního monitoringu objednal kraj. Potvrzuje se sice, že Vysočina patří mezi regiony s nejčistším ovzduším v Česku, ale má i slabší místa, řekl dnes novinářům Robert Skeřil z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
 

"Ze začátku roku byly skoro na celém území České republiky vyhlašovány smogové situace. Vysočina k tomuto opatření sáhnout nemusela," uvedl Skeřil. Z pětiletého měření ale vyplynulo, že některá sídla v kraji trpí vyšším obsahem polétavého prachu v ovzduší, mezi ně patří Lukavec, Pacov nebo Pelhřimov.

Zaznamenány byly i vyšší koncentrace karcinogenního benzo-a-pyrenu. "To je látka, která v současnosti překračuje imisní limit na největší ploše České republiky," řekl Skeřil. Problémy bývají v obcích s vytápěním domů na pevná paliva. V krajském projektu ale odborníci u této látky prováděli odběry jen omezeně. "Čili těch hodnot není tolik," řekl.

V zimě také stoupají koncentrace oxidu dusičitého, jeho výskyt ve sledovaných sídlech Vysočiny ale nedosahoval hraničních hodnot.

První měření kvality ovzduší si kraj objednal v roce 2012, týkalo se i menších sídel. Výsledky jsou zveřejněny na speciálních webových stránkách. Tento projekt s náklady 5,8 milionu letos skončil. Kraj Vysočina bude na své náklady sledovat čistotu ovzduší i dalších pět let, za což vydá 6,7 milionu. "Došlo k mírné změně metodiky, a sice, že to měření bude na každé lokalitě probíhat rok," uvedl radní kraje Martin Hyský (ČSSD). Měřicí soupravy byly doposud ve vybraných sídlech čtyřikrát za rok, výsledek mohlo ve větší míře ovlivnit počasí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist