https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-dala-pokutu-firme-jez-nelegalne-ukladala-odpad-do-piskovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP dala pokutu 650 tisíc Kč firmě, jež nelegálně ukládala odpad do pískovny

13.8.2018 12:04 (ČTK)
Nezákonně uložené odpady v pískovně Skramníky.
Nezákonně uložené odpady v pískovně Skramníky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Firma JF Tako po tři roky nelegálně ukládala demoliční a stavební odpady do pískovny na Skramníky na Kolínsku. Celkem šlo o 132.300 tun odpadu, dostala za to od České inspekce životního prostředí pokutu 650.000 Kč. Dnes to inspekce uvedla v tiskové zprávě. Firma se proti pokutě odvolala, ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.
 

Podle inspekce měla společnost od Krajského úřadu Středočeského kraje povoleno v areálu pískovny odpady recyklovat, po recyklaci se měl materiál prodávat. "Po tři roky tam však společnost JF TAKO odpady pouze navážela a trvale ukládala. Jakákoli úprava odpadů tříděním a drcením nebyla prováděna, přestože to předepisoval provozní řád," uvedl ředitel pražského inspektorátu Václav Beroušek. Chyběla tam třídicí nebo drticí linka. "Ukládání neupravených odpadů na povrch terénu v takto velkém množství způsobilo přímé ohrožení lokality," dodal.

V poslední době jde o další případ, kdy inspekce pokutovala firmu za nakládání s odpady. Například společnost Skládka Elzet zastavila prakticky celou plochu bývalé cihelny Blato u Mikulovic na Pardubicku stavebním odpadem. Podle inspekce tak zničila cennou přírodní lokalitu, firma nyní žádá o zaplnění plochy úplně. Záměr nyní podstupuje hodnocení dopadu na životní prostředí (tzv. EIA). V minulosti dostala za svou činnost v roce 2016 pokutu 1,5 milionu korun, nyní jí hrozí další, informovala inspekce na konci července.

V lokalitě se v minulosti vyskytovalo šest zvláště chráněných živočišných druhů. ČIŽP se skládkou Blato zabývala mnohokrát. Před lety stál jednatel firmy Luděk Zahradník kvůli obžalobě z vyhubení tří druhů chráněných živočichů i před soudem, po několika odvoláních ho soud v roce 2009 obvinění zprostil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist