https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-pokutovala-bytes-z-domazlicka-za-prilis-velkou-kompostarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP pokutovala Bytes z Domažlicka za příliš velkou kompostárnu

11.10.2019 00:07 | HORŠOVSKÝ TÝN (ČTK)
Firma Bytes HT s.r.o. provozovala v Horšovském Týně-Semošicích na Domažlicku větší kompostárnu, než jakou měla povolenou. / Ilustrační foto
Firma Bytes HT s.r.o. provozovala v Horšovském Týně-Semošicích na Domažlicku větší kompostárnu, než jakou měla povolenou. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Firma Bytes HT s.r.o. provozovala v Horšovském Týně-Semošicích na Domažlicku větší kompostárnu, než jakou měla povolenou. Porušila tím zákon o odpadech. Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni jí uložili pokutu 120.000 Kč. Společnost nepodala odpor, sankce koncem září nabyla právní moci, řekla mluvčí inspekce Jana Jandová.
 

"Sankci akceptujeme a pokutu jsme uhradili," řekl Pavel Novák, jednatel Bytesu, jehož stoprocentním majitelem je město Horšovský Týn. Firma provozuje městské technické služby, zabývá se sběrem a likvidací odpadů a správou bytů a nebytových prostor.

"Kompostárna měla být dle povolení Městského úřadu v Horšovském Týně pouze malým zařízením ke zpracovávání biologicky rozložitelného odpadu," uvedla mluvčí inspekce. Kapacita nesměla překročit 150 tun ročně a v jedné zakládce mohlo být maximálně deset tun.

"V červenci 2019 inspektoři zjistili, že v kompostárně bylo minimálně 302 tun odpadů, tedy dvojnásobné množství, než její kapacita. Zakládek překračujících 10 tun tam bylo několik," řekla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová. Podle ní pro takto velké zařízení už nestačí pouze kladné vyjádření obce s rozšířenou působností, ale musí mít podle zákona o odpadech souhlas krajského úřadu.

Novák uvedl, že firma hned kapacitu upraví a následně ve spolupráci s městem požádá kraj o její rozšíření. Firma nevěděla o tom, že musí mít povolení krajského úřadu. Současnou vyšší kapacitu potřebuje a plně využívá, a proto požádá o její schválení.

"Absenci tohoto souhlasu nelze zlehčovat či opomíjet, neboť může dojít k nekontrolovatelnému nakládání s bioodpady a ohrožení životního prostředí a zdraví lidí," dodala Horčicová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist