https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-potvrdila-znecisteni-po-varne-drog-i-kovovyrobe-v-krizanove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP potvrdila znečištění po varně drog i kovovýrobě v Křižanově

4.5.2017 09:00 | H. BROD/KŘIŽANOV (ČTK)
Rozsáhlý případ škod po varně drog byl zjištěn ve Středočeském kraji. Odpady pachatelé vylévali do jámy v zemi, došlo tam k nevratnému znečištění podzemních vod.
Rozsáhlý případ škod po varně drog byl zjištěn ve Středočeském kraji. Odpady pachatelé vylévali do jámy v zemi, došlo tam k nevratnému znečištění podzemních vod.
Foto | / ČIŽP
Česká inspekce životního prostřední (ČIŽP) potvrdila v Křižanově na Žďársku znečištění po nelegální varně pervitinu i bývalé kovovýrobě. Nemá ale komu uložit pokutu nebo žádat nápravu. Provozovatelé varny jsou vazebně stíháni a ve druhém případě jde o starou zátěž, kde není přesně znám původce, řekl včera novinářům ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský. Na další práce by podle něj mohlo na žádost městyse uvolnit prostředky ministerstvo životního prostředí.
 

"Nyní se musí zpracovat takzvaná analýza rizik, ..., aby se přesně řeklo, zda se to má nebo může dekontaminovat a v jakém rozsahu," řekl Panský. Znečištěním z kovovýroby jsou zasaženy i studny obyvatel v okolních domech.

Podrobnější rozbory v Křižanově, které stály zhruba 200.000 korun, uskutečnila inspekce loni na podzim. Do té doby se městys u varny drog marně snažil hledat způsob řešení, protože na takovou situaci není úřední postup. Inspekce v Křižanově potvrdila znečištění dvojího druhu. "Jednak stará zátěž chlorovanými uhlovodíky z let sedmdesátých a pozdějších a dále znečištění metamfetaminem z varny drog," přiblížil Panský.

Velkou varnu pervitinu v jedné z budov v Křižanově policie zlikvidovala loni v dubnu. Inspekce zjistila, že znečištění zasáhlo jeden obytný dům v sousedství a fasádu zdravotního střediska. Panský uvedl, že úřady, včetně hygieniků, se shodly v tom, že Křižanov je první vlaštovkou, kde chtějí znečištění řešit. "Varen je po republice spousty. Víceméně původci se zavřou a objekt se nechá být," vysvětlil. Jediným východiskem v Křižanově je podle Panského zřejmě to, aby se záležitosti ujal stát v rámci nějakých mimořádných prostředků.

Ředitel ČIŽP Erik Geuss doplnil, že rozsáhlý případ škod po varně drog byl zjištěn ve Středočeském kraji. "Odpady vylévali do jámy v zemi, došlo tam k nevratnému znečištění podzemních vod," uvedl.

Havlíčkobrodský inspektorát loni na Vysočině uskutečnil 1468 kontrol. Za zjištěná provinění uložil 326 pokut v celkové výši 11,3 milionu korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist