https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-tiskarna-nelegalne-vypoustela-odpadni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: Tiskárna nelegálně vypouštěla odpadní vody

12.1.2017 09:00 | BRNO (ČTK)
Na nelegální vypouštění závadných látek inspektoři přišli v roce 2016 při zjišťování příčin znečištění Moravanského rybníka.
Na nelegální vypouštění závadných látek inspektoři přišli v roce 2016 při zjišťování příčin znečištění Moravanského rybníka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 300 000 Kč společnosti TISK CENTRUM s.r.o. Firma ze své tiskárny v Moravanech u Brna bez povolení vypouštěla závadné látky do vod povrchových a ohrožovala vody podzemní. Firma tvrdí, že šlo o selhání jednotlivce a nevznikla žádná škoda.
 

Na nelegální vypouštění závadných látek inspektoři přišli v roce 2016 při zjišťování příčin znečištění Moravanského rybníka.

"Při kontrole ve společnosti TISK CENTRUM jsme zjistili, že odpadní vody z čištění tiskařských strojů jsou vypouštěny do šachet bez pevného dna a z nich poté do vod povrchových a podzemních. Bylo prokázáno, že takto unikly zbytky tiskařských barev, rozpouštědel a čisticích prostředků na ofsetové stroje,“ uvedl Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně.

Podle jednatele firmy Jiřího Ošmery nešlo o úmyslné vypouštění jakýchkoli látek. "Jednalo se o pochybeni jednotlivce, nikoli systémové pochybení. Nevznikla žádná škoda a společnost okamžitě provedla nápravu závadného stavu," uvedl Ošmera.

Firma se proti uložené pokutě neodvolala, pokuta nabyla právní moci. Inspektoři zároveň dali podnět stavebnímu úřadu, který je kompetentní zajistit, aby likvidace odpadních vod z této společnosti byla řádně dořešena v souladu se zákonem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
vrn dr
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist