https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-ulozila-pokutu-osm-milionu-korun-firme-toreso-cb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP uložila pokutu osm milionů korun firmě TORESO CB

12.11.2019 00:09 | MÝTO (ČTK)
ČIŽP uložila pokutu osm milionů korun pražské firmě TORESO CB s.r.o. / Ilustrační foto
ČIŽP uložila pokutu osm milionů korun pražské firmě TORESO CB s.r.o. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu osm milionů korun pražské firmě TORESO CB s.r.o. Porušila podle ní zákon o odpadech tím, že v roce 2016 uložila neoprávněně na pozemek v Mýtě na Rokycansku přes 82.000 tun stavebních odpadů, které od roku 2015 přijímala od stavebních společností v Plzeňském kraji, konkrétně od firem Robstav, Recyklace a Sanace Bohemia a HENSTAV. Včera to řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Sankce nabyla 22. října právní moci.
 

"Pokuta zatím nebyla zaplacena. Pokud ji neuhradí, bude ji vymáhat místně příslušný celní úřad," uvedla. Vyjádření firmy novináři zjišťují.

"Konkrétně šlo o více než 6000 tun betonu, 120 tun směsi nebo oddělené frakce betonu, cihel, tašek a keramických výrobků. Dále přes 76.000 tun zeminy a kamení, které (firma) před tímto uložením průběžně zpracovávala recyklační linkou a které ani po tomto zpracování nepřestaly být odpady, protože nesplňovaly podmínky," uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová. Pozemek, na nějž byly odpady protiprávně ukládány, podle ní nyní vlastní majitel společnosti Robstav.

TORESO CB podle ředitelky porušila zákon také tím, že jako provozovatel mobilní recyklační linky nezaslala údaje o provozu mobilního zařízení příslušným orgánům a od 23. ledna 2015 do 30. září 2016 provozovala dvě zařízení ke sběru a výkupu odpadů bez souhlasu k provozu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist