https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-ulozila-pokutu-provozovateli-litvinovske-skladky-za-azbest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP uložila pokutu provozovateli litvínovské skládky za azbest

15.10.2019 00:08 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 100.000 korun provozovateli skládky Celio v Litvínově. / Ilustrační foto
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 100.000 korun provozovateli skládky Celio v Litvínově. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 100.000 korun provozovateli skládky Celio v Litvínově. Nepřekryl nebezpečný azbest a překročil kapacitu překladiště. Firma se proti pokutě neodvolala, pokuta je platná, řekla včera novinářům zástupkyně tiskové mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vyjádření provozovatele skládky se zjišťuje.
 

Firma na skládce v Litvínově-Růžodolu nepřekryla nebezpečné azbestové odpady. "Dalším pochybením byla zhruba 2,5 násobně překročená kapacita vedlejšího objektu skládky, překladiště odpadů," uvedla Jandová. Doplnila, že společnost porušila zákon o integrované prevenci. Inspektoři na to přišli letos v únoru.

Šlo asi o 200 kilogramů vláknitého azbestu. "Dle integrovaného povolení měl ovšem provozovatel azbestové odpady ihned překrýt zeminou. Nezabránil tak šíření nebezpečných azbestových vláken do ovzduší. Azbest přitom patří do skupiny karcinogenních látek způsobujících fibrózu plic, onemocnění pohrudnice či zhoubné nádory. Nezabezpečený azbest ležel na skládce zhruba pět dní," uvedl Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Při kontrole inspektoři také zjistili, že na překladišti odpadů bylo v době kontroly skladováno asi 11.400 metrů krychlových odpadních pneumatik. "V provozním řádu je však projektována maximální kapacita překladiště na 4400 metrů krychlových," uvedl Grund. Řekl, že skladováním odpadních pneumatik ve větším množství, než je povoleno, se také zvyšuje riziko požáru, které nejsou v provozech tohoto typu ojedinělé.

Na skládce Celio hořelo v minulosti několikrát. V roce 2017 hořel odpad, rok před tím hořela hala na zpracování odpadu. Hala skládky hořela i loni, kdy škoda dosáhla 100 milionů korun. Po tomto požáru zakázal Ústecký kraj firmě přijímat další odpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist