https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-ulozila-prazske-firme-pokutu-kvuli-znemozneni-kontroly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP uložila pražské firmě pokutu kvůli znemožnění kontroly

18.8.2016 12:24 | BRNO (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Brně uložila pokutu 400.000 korun pražské firmě CITITI SERVIS za porušení zákona o kontrole. Firma měla oprávnění nakládat s odpady, včetně nebezpečných, inspektorům však znemožnila provést kontrolu, uvedla dnes v tiskové zprávě zástupkyně mluvčí inspekce Jana Jandová. Vyjádření firmy se ČTK pokouší získat. ČIŽP už firmě v minulosti jednu čtyřsettisícovou pokutu za neumožnění kontroly uložila, další sankci dva miliony korun firma dříve dostala za opakované porušování zákona o odpadech.
 

ČIŽP vzhledem k opakovanému porušování zákona podle Jandové požádala živnostenský úřad, aby firmě zrušil živnostenské oprávnění pro nakládání s odpady. Ten žádosti podle zástupkyně mluvčí vyhověl a nyní už společnost v této sféře podnikat nesmí.

"Při kontrole ČIŽP požadovala po společnosti CITITI SERVIS předložení dokladů, které měly objasnit převzetí a další nakládání s 1537 tunami nebezpečných chemických látek a směsí zpětně získaných z odpadů. Firma inspekci neposkytla informace o tom, komu dále tyto nebezpečné chemické směsi předala a jaké k nim poskytla bezpečnostní listy," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš. Firma podle něj s inspektory úplně přestala komunikovat.

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse je pro životní prostředí velmi nebezpečné, pokud inspektoři nemohou zjistit, kde nebezpečné chemické látky ve skutečnosti končí.

"Zatajování těchto informací znemožňuje sledování pohybu nebezpečných látek a to nelze tolerovat. Jestliže firmy do svého vlastnictví prokazatelně přijímají velké množství odpadů, s inspekcí nekomunikují a neumí prokázat, jak s odpadem naložily, je to závažné porušení zákona a navíc společensky naprosto nepřijatelné jednání," uvedl Geuss.

Firma podle obchodního rejstříku sídlí v Praze a má slovenského majitele. Vznikla v roce 2012. Odpady mohla sbírat a vykupovat v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Nyní má v rejstříku jako předmět podnikání pronájem nemovitých věcí, bytů a nebytových prostor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist