https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-ulozila-sankci-150.000-kc-firme-za-unik-zavadnych-latek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP uložila sankci 150.000 Kč firmě za únik závadných látek

24.10.2019 00:08 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
ČIŽP uložila pokutu 150.000 korun společnosti AGT-AGROGAST se sídlem na Lounsku. Ze stanice na zpracování odpadu unikaly závadné látky do půdy. / Ilustrační foto
ČIŽP uložila pokutu 150.000 korun společnosti AGT-AGROGAST se sídlem na Lounsku. Ze stanice na zpracování odpadu unikaly závadné látky do půdy. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 150.000 korun společnosti AGT-AGROGAST se sídlem na Lounsku. Ze stanice na zpracování odpadu unikaly závadné látky do půdy. Provozovatel podle inspektorů nakládal s těmito látkami bez havarijního plánu, čímž porušil zákon. Společnost se proti rozhodnutí odvolala, ministerstvo životní prostředí odvolání zamítlo. Pokuta je pravomocná. Včera to novinářům řekla zástupkyně tiskové mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vyjádření firmy se zjišťuje.
 

Inspektoři loni kontrolovali firmu čtyřikrát. Zjistili, že závadné látky vytékaly například z haly s uskladněnou slámou a drůbežím trusem, která měla poškozenou střechu. "Do haly tak stékala srážková voda, smísila se s uskladněným materiálem, a protože hala měla navíc i poškozené stěny, tak tyto závadné látky z haly vytékaly ven na okolní pozemky," uvedl Pavel Grund, ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Odebrané vzorky vod, například z kaluže na pozemku, prokázaly silné znečištění organickými látkami. "Jako přitěžující okolnost inspekce vyhodnotila to, že činnost ve středisku probíhala až do doby kontroly bez havarijního plánu. O jeho schválení firma požádala Městský úřad Louny až po naší kontrole," dodal Grund.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist