https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-v-plzenskem-kraji-i-jinde-klesa-pocet-cernych-skladek-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP: V Plzeňském kraji i jinde klesá počet černých skládek

6.6.2017 07:00 | PLZEŇ (ČTK)
Podle ČIŽP se zlepšuje systém sběru odpadů i myšlení hlavně mladých lidí. Rozumný občan ví, že může jednou za čas odložit do sběrného dvora odpad, který nelze dát do popelnice. / ilustrační foto
Podle ČIŽP se zlepšuje systém sběru odpadů i myšlení hlavně mladých lidí. Rozumný občan ví, že může jednou za čas odložit do sběrného dvora odpad, který nelze dát do popelnice. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Plzeňském kraji i v dalších regionech ČR klesá podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) počet klasických větších černých skládek. Výrazně k tomu přispěly kontroly inspekce, činnost dalších orgánů měst a obcí, strážníci i osvěta; výrazně také roste počet podnětů od občanů, řekl včera ČTK ředitel ČIŽP Erik Geuss.
 

"Upřímně řečeno se nechce věřit tomu, že by vznikla v obci, aniž by o tom někdo v té obci věděl, kdo tam co vozí. Mluvím o větších hmotnostech. To si obce vesměs hlídají, pokud jsou rozumné," řekl Geuss. Stejnou pokutu jako ČIŽP může dnes udělit obec nebo kraj.

Případů ubývá hlavně v místech, kde si lidé všímají okolí. "Tam, kde jsou nepořádní a kde mají nepořádné vedení obce, tak tam se takové věci mohou vyskytnout, ale obecně ubývají," uvedl.

Klesá také počet divokých deponií na odlehlých místech mezi vesnicemi, v lesích, u silnic. "Vždycky říkám: přeci, když někam začnou masivně najíždět náklaďáky, tak to nemůže být bez povšimnutí. A každý má právo, zejména ten starosta a představitelé státní správy a samosprávy, říct stop. To znamená, že je to o té nevšímavosti," uvedl.

Inspekci podle Geusse rok od roku výrazně roste počet podnětů. "Protože se na nás občané obracejí, mimo jiné i s těmito informacemi, a my musíme každý podnět ze zákona řešit," uvedl. Například v minulých dnech zachytila ČIŽP díky telefonátu občanů pokus o nezákonné nakládání s odpady u Prahy. "Přišli jsme tam na začátku, ta firma tam měla nějaké úmysly, ale po účasti inspektorů od nich upustila," dodal.

Podle ČIŽP se zlepšuje systém sběru odpadů i myšlení hlavně mladých lidí. Rozumný občan ví, že může jednou za čas odložit do sběrného dvora odpad, který nelze dát do popelnice. "Navíc je osvěta. Lidé si začali uvědomovat, že by to měli dělat," řekl. Zejména mladá generace vnímá černé skládky výrazně negativněji a také obce pochopily, že náklady na systém sběru jsou značně menší než na hlídání a likvidaci ilegálních skládek.

Podle Geusse roste ale v poslední době počet subjektů, které využívají demoliční odpad k nepovoleným úpravám terénu a těchto případů vzhledem k pokračujícím velkým stavbám v ČR přibývá. Firma převezme za úplatu odpad od původce. Chce ale na jeho likvidaci ušetřit, hlavně za dopravu. Odpad se pak předává z firmy na firmu a inspekce odhalí tu poslední. "Jde o velmi složité dokazování, protože je to často přehrnuto zeminou," uvedl. Za nedovolené nakládání s odpady dává už několik let ČIŽP nejvíc pokut.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist