https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenove-straze-prirody-a-lesni-straze-maji-od-dneska-vyssi-pravomoci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členové stráže přírody a lesní stráže mají od Nového roku vyšší pravomoci

2.1.2022 00:24 | PRAHA (ČTK)
Foto | Michal Klajban / Wikimedia Commons
Členové stráže přírody a lesní stráže mají od 1. ledna 2022 vyšší pravomoci. Úřady také mohou zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů a zábavní pyrotechniky na území chráněných krajinných oblastí. Stanovuje to zákon o invazních druzích, který nabyl účinnosti. Právní úprava, která má omezit šíření invazních druhů rostlin a zvířat v Česku, je reakcí na nařízení EU.
 

Podle ministerstva životního prostředí je posílení kompetencí stráže přírody a lesní stráže nutné kvůli neukázněným turistům. Stráž přírody nově může zastavovat vozidla ve zvláště chráněných územích nebo významných ptačích oblastech při podezření, že porušila zákaz vjezdu. Podobnou pravomoc získává lesní stráž při podezření, že osádka automobilu porušila lesní zákon. Lesní stráž navíc bude moci vyžadovat například souhlas vlastníka lesa s vjezdem, pořizovat zvukový a obrazovaný záznam a zadržet člověka, který porušuje lesní zákon.

Možnost zakázat ohňostroje na chráněných územích pak doplní dosavadní dosavadní praxi, kdy tuto pravomoc měly úřady jen pro území národních parků.

Úprava dále cílí na omezení invazních nepůvodních druhů, které ohrožují biodiverzitu a ekosystém. Ty eviduje tzv. unijní seznam invazních druhů a novela také vytváří rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily.

Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody.

V Evropské unii je více než 12 000 nepůvodních druhů rostlin a zvířat, deset až 15 procent z nich se považuje za invazní. V Česku se eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje také do 15 procent. Jde například o některé druhy severoamerických raků, kteří šíří račí mor, mývaly severní, psíky mývalovité nebo nutrie říční. Z rostlin jsou za invazní považovány bolševník velkolepý, netýkavka žláznatá či javor jasanolistý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist